ООН препоръча на Германия да подобри мерките срещу проявите на расизъм

Властите в Германия трябва да направят повече в противодействието срещу изразяването на расова омраза и ксенофобското насилие. Това се казва в доклад на Комисията на ООН по премахването на расовата дискриминация, огласен в Женева и цитиран от ДПА.

"Комисията е дълбоко загрижена от разпространяването на расистки идеи от страна на някои политически партии и движения и липсата на действени предприети мерки за санкциониране и сдържане на подобни изказвания и поведения", заявяват експертите от ООН. Те не посочват поименно някоя германска крайнодясна група, каквито са протестното движение ПЕГИДА или Национал-демократическата партия.

Комисията, съставена от 18 независими специалисти от 18 страни, е изказала препоръките си след проучване на политиката в Германия като част от редовно проучване на страните членки на ООН. Експертите признават, че германските власти са постигнали много за прилагането на конвенцията на ООН срещу расизма, но установяват, че трябва да се направи още.

Например в страната няма ефективни мерки за наказания на расистки изказвания и престъпления и няма ясна законова дефиниция на расовата дискриминация, за да се облекчи работата на съдилищата по такивадела. Комисията на ООН препоръчва също Германия да подобри правилата за третиране на кандидати за убежище и мигрантите по отношение на достъпа им до образование и медицинска помощ.

Споделяне

Още от Свят