ООН приветства решението на САЩ за отказ от имунитет на военните

Генералният секретар на ООН Кофи Анан приветства решението на САЩ да оттеглят резолюцията си, която би дала на войските им на мисии в чужбина с мандат на ООН имунитет от Международния наказателен съд (МНС), предаде Би Би Си.

САЩ оттеглиха резолюцията след като стана ясно, че тя няма да бъде подкрепена при гласуване. Международният наказателен съд беше създаден, за да преследва случаите на геноцид или военни престъпления.

Решението на САЩ да оттеглят спорната си резолюция беше посрещнато с облекчение. Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че това решение ще запази единността на 15-членния Съвет за сигурност.

Ако беше приета, резолюцията щеше да поднови изключението за американските войски в чужбина да бъдат преследвани от Международния наказателен съд. Но обвиненията за американска саморазправа със затворници в Ирак, в съчетание със съпротивата на генералния секретар, помогна за убеждаването на по-голяма част от членовете на Съвета за сигурност да не подкрепят резолюцията.

Китайският посланик заяви, че отразяването в новините на саморазправата със затворници означава, че страната му не може да даде зелена светлина на резолюцията. Посланикът на Чили каза, че е по-добре да не гласува за резолюцията, отколкото да има един разделен Съвет за сигурност.

Преди време Вашингтон заплаши да наложи вето върху бъдещи мироопазващи мисии на ООН, ако резолюцията не бъде приета. Не е известно дали САЩ ще изпълнят заплахата си.

Според анализатори е много невероятно американски войски някога да бъдат съдени от Международния наказателен съд, който се намесва само когато страните нямат възможност или не искат сами да извършат правораздаване.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?