ООН: Проруските сепаратисти в Украйна нарушават масово правата на човека

Проруските сепаратисти в Украйна са извършили множество нарушения на правата на човека, в това число убийства, отвличания и мъчения и получават редовни доставки на модерни оръжия и муниции, се посочва в доклад на ООН, с който се е запознала агенция Ройтерс.

Документът е подготвен от 34-членна мониторингова мисия на ООН. В него се посочват информации за нарушения на правата на човека, извършени и от украинските сили и от специалните батальони, ръководени от вътрешното министерство на Украйна. Сред тези нарушения са произволни задържания, отвличания и мъчения.

В документа с посочва, че от началото на сраженията в средата на април в Украйна са загинали най-малко 2200 души, като средно на ден са убивани по 36 души.

Въоръжени групи продължават да извършват убийства, отвличания и физически и психически тормоз, екзекуции и други сериозни нарушения на правата на човека, се посочва в доклада. В него се отбелязва, че насилието е несъразмерно насочено срещу цивилни.

Най-малко 468 души са смятани за пленници на проруските сепаратисти, се казва още в документа, обхващащ периода от 16 юли до 17 август.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?