ООН връща миротворци в Дарфур

ООН връща миротворци в Дарфур

След няколко месеца разногласия Съветът за сигурност на ООН одобри късно във вторник резолюция за изпращане на мироопазващи сили в Дарфур, предаде ББС.

Това ще е най-големият мироопазващ контингент в света, в чийто състав ще влязат 26 хиляди военни и граждански лица.

Резолюцията беше гласувана единодушно от членовете на Съвета за сигурност, които преди вота получиха изключително важната за съдбата на документа подкрепа на Китай.

В резултат на конфликта в Дарфур, който започна през 2003 година, загинаха най-малко 200 хиляди души, а още около 2 милиона останаха без покрив. Местни бунтовници въстанаха срещу правителството в Хартум, което според тях не се грижи достатъчно за предимно населения с чернокожи африканци район. В последствие бунтовните групи започнаха да воюват и помежду си.

Според резолюцията първите войници ще започнат да пристигат в Дарфур през октомври тази година. Правомощията на контингента включват използване на сила при самозащита, защита на цивилното население и осигуряване на свободното придвижване на хуманитарните работници. Не се разрешава на мироопазващите сили да отнемат и унищожават незаконно притежавано оръжие. Документът не предвижда санкции за Судан, ако пречи на изпълнението на резолюцията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи мироопазващата мисия в този регион като “историческа и безпрецедентна”.

Във вторник британският министър - председател Гордън Браун, който е на посещение в Ню Йорк, предупреди, че новите нападения над мирните жители на Дарфур ще бъдат последвани от допълнителни строги санкции от страна на международната общност.

Силите на ООН, които ще се наричат Мисия на Обединените нации и на Африканския съюз в Дарфур (United Nations-African Union Mission in Darfur - UNAMID) ще струва 2 млрд. долара годишно.

Съгласно условията на резолюцията, мироопазващите сили в Дарфур не трябва да имат в състава си повече от 19 555 военнослужещи и 6 432 гражданска полиция. Предполага се, че мисията ще достигне пълния си състав през 2008 година.

Тази седмица в Танзания трябва да се състоят преговори с участието на ООН и Африканския съюз, които имат за цел за уточнят условията за мирни преговори между правителството на Судан и въстаниците в Дарфур.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?