ООП нареди на палестинското правителство да прекрати сътрудничеството с Израел

Махмуд Абас

Ръководството на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ нареди на палестинското правителство незабавно да започне подготовката на планове за прекратяване на сътрудничеството с Израел във всички области, съобщи ДПА в неделя.

Решението било взето на вчерашното заседание на Изпълнителния комитет на ООП в Рамала, на Западния бряг, председателствано от палестинския президент Махмуд Абас.

Освен това ООП смята да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Общото събрание на ООН и Международния наказателен съд в Хага с искане да предприемат действия срещу заселническата дейност на Израел в окупираните палестински територии и 50-годишната му окупация на Източен Ерусалим, Западния бряг и ивицата Газа.

На 15 януари Централният съвет на ООП упълномощи Изпълнителния комитет да оттегли признаването на държавата Израел, в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

ООП е призната от международната общност за единствен законен представител на палестинския народ. Централният съвет е неин разширен ръководен орган, който се свиква между сесиите на Националния съвет на Палестина /парламента в изгнание/.

Споделяне

Още от Свят