Опасни минусови температури и силен вятър в последния ден от годината

Риск от измръзване и лавини в планините

Сн. БГНЕС

В последния ден от годината метеоролозите предупреждават за опасни минусови температури и силен вятър в почти всички области на страната. Пътната обстановката в Севезрозападна България се нормализира, но се очаква усложняване на ситуацията в Югоизточната част на страната заради вятър и снеговалеж. Все още има труднопроходими пътища заради преспи и снегонавявания. В планините пък има опасност от измръзване и лавини, предупреждават от Планинската спасителна служба.

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен за 24 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич се очаква студено време с отрицателни дневни температури. Минималните температури сутринта ще са между минус 14° и минус 9° и максимални - между минус 10°и минус 5°. За областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали е в сила жълт код за силен вятър. Ще духа силен северен вятър със скорост 15-20 м/сек. и пулсации до 24 м/сек.Ще има условия за образуване на преспи и навявания.

Пристанище Варна е затворено за всички кораби заради силен вятър. Вълнението в района на пристанището е силно, около четири бала и пречи на маневрите на корабите и съоръженията.

Проблемни участъци са пътят Плевен - Ловеч, където има забрана за движение на превозни средства над 12 тона, пътят Церова вода - Буковец и Церова вода - Раховица във Видинска област. Там продължава премахването на преспите, образувани от снегонавяванията. Пролеми има и по пътя Кнежа - Червен бряг, Гривица - Летница и Долна Митрополия – Тръстеник.

Пътищата от републиканската пътна мрежа - магистралите и пътищата първи и втори клас са почистени и обработени.

От Агенция ”Пътна инфраструктура” предупреждават шофьорите да внимават и да са наясно, че пътуват при зимни условия. Автомобилите трябва задължително да са със зимни гуми и да разполагат с вериги.

При необходимост шофьорите могат да следят и сайта на агенцията, където информацията се обновява непрекъснато 24 часа в денонощието.

Опасност от измръзване и лавини има в планините, предупредиха от Планинската спасителна служба. ”Състоянието на снежната покривка е твърде нестабилно, поради много фактори. На първо място поради ниските температури, които не дават възможност тя да се стабилилизира. От друга страна, поради това, че духаха много силни ветрове. Има много места с навявания, които, когато са разположени над стара замръзнала снежна покривка крият реална лавинна опасност. А там, където няма стара снежна покривка, новата е много нестабилна, тъй като няма основа. Закрити са дупки и разни други неравности, които пък крият опасност от контузии. С много голямо внимание човек трябва да пристъпва към планината тези дни”, предупреди Камен Якимов от спасителната служба, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България