Оператор на Ройтерс е убит в Багдад

Операторът от агенция Ройтерс Мазен Дана, който е отличаван с награда за журналистика и е отразявал събития от най-горещите точки на планетата, беше убит, докато снимаше близо до управляван от американците затвор в покрайнините на Багдад, предадоха световните агенции.

Според очевидци 43 -годишният Дана е бил застрелян от войници на американски танк докато снимал извън затвора Абу Грейб в западен Багдад.

Последните му снимки показват движението на американски танк покрай стените на затвора. След няколко изстрела от танка камерата на Дана пада на земята, съобщи Си Ен Ен.

Американските военни признаха в неделя, че техните войски са стреляли по оператора, защото са смятали, че е насочил към тях ракетна граната. Това обясни капитан Франк Торп, говорител на председателя на Съвета на началник - щабовете във Вашингтон.Журналистите са отишли в затвора след като американските военни съобщиха за бомбена атака там предишния ден, отнела живота на шест иракчани и ранила други 59.

Озвучителят на убития оператор Наел ал- Шуокхи каза, че Дана е запитал американски войник дали може да говори с офицер и му е отговорено, че не може.

"Те ни видяха и знаеха кои сме и за какво сме дошли", заяви Шуокхи. Инцидентът е станал следобеда, посред бял ден.

Войникът е дал съгласие в отговор на молбата на екипа да заснеме общи кадри от затвора от мост, който е близо до сградата.

"След като снимахме, ние отидохме в колата и се подготвихме да тръгваме, когато пристигна конвой, воден от танк и Мазен излезе от колата, за да снима. Аз го последвах и Мазен се придвижи три или четири метра. Ние бяхме забелязани и видени ясно", каза Шуокхи и добави:

"Войникът от танка стреля по нас. Аз легнах на земята. Аз чух Мазен и го видях да се превива и да си докосва кръста. Аз извиках към войника, казах му, че е убил журналист. Те крещяха срещу мен и ми казаха да отстъпя назад и аз им отговорих: "Аз ще отстъпя, но моля помогнете, моля помогнете и спете кръвотечението."

"Те се опитаха да помогнат", каза Шуокхи, но колегата му Мазен имал много тежък кръвоизлив. "Мазен си пое последен дъх и умря пред очите ми".

Със смъртта на Дана броят на журналистите или техни сътрудници, загинали в Ирак от началото на войната на 20 март, стана 17. Други двама се водят за изчезнали от първите дни на военната операция.

Дана е вторият оператор на Ройтерс, убит по време на водената от САЩ операция за свалянето на Саддам Хюсеин.

"Мазен беше един от най-добрите оператори и сме съкрушени от неговата загуба", заяви Стивън Джукис, шеф на новините на Ройтерс.

Мазен Дана е палестинец по народност, работил за Ройтерс основно в град Хеброн на Западния бряг.

Изпълнителният директор на Ройтерс Том Глосър изрази надежда, че ще бъде проведено "пълно и цялостно разследване на тази ужасна трагедия".

Споделяне

Още от Свят