Опит за военен преврат в Грузия

Опит за военен преврат в Грузия

Бронетанков батальон от въоръжените сили на Грузия във вторник е обявил неподчинение на властите, съобщи грузинският министър на отбраната Давид Сихарулидзе, цитиран от световните агенции.

По думите на министъра бунтът е започнал, след като стана известно, че Министерството на вътрешните работи (МВР) на страната е разкрило заговор за подготовката на военен преврат в страната.

"Военният заговор е бил мащабен и е бил насочен и срещу планираните военни учения на НАТО в Грузия", каза още Сихарулидзе.

Ученията трябва да се проведат на територията на страната между 6 май и 1 юни. Русия  определи маневрите като "откровена провокация, която може да има негативни последствия".

"По данни на МВР организатори на преврата са бивши високопоставени чиновници от Министерството на отбраната, които имат връзка с руските спецслужби", съобщи по-късно  представителят на вътрешното ведомство Шота Утиашвили малко по-късно.

Министерството на отбраната призовава военнослужещите от разбунтувалия се бронетанков  батальон, разположен в базата в Мухровани, да прекратят метежа.

Военният министър Сихарулидзе каза, че "метежниците не са поставили конкретни искания", а протестът им бил свързан единствено с арестите на бивши военни служители, които са планирали мащабен метеж.

Споделяне

Още от Свят