Опозиционни протести парализираха Ливан

Опозиционни протести парализираха Ливан

Опозиционни протести парализираха Ливан във вторник, като демонстранти палят гуми и коли в столицата. Целта е да се предизвика масов бунт за сваляне на подкрепяното от Запада правителство.

Протестите продължават под различна форма повече от два месеца.

При възникналите сблъсъци между противници и привърженици на правителството във вторник един човек беше убит, а над 15 са ранени. По улиците се мятат камъни, чуват се изстрели и се палят коли, предават световните агенции.

Общественият транспорт спря и много предприятия бяха затворени.

Националната стачка е организирана от опозиционната шиитска партия Хизбула. Християнският опозиционен лидер Мишел Аун каза пред телевизия Ал Арабия, че седмина от ранените са от опозицията. Убитият е от проправителствения лагер.

Стотици полицаи и военни подразделения се опитват да отворят пътищата, понякога чрез преговори с протестиращите, като засега се въздържат от използване на сила. В някои случаи органите на реда разтървават противниковите лагери, които си разменят обиди и хвърлени камъни.  

Водачът на Хизбула шейх Хасан Насрала и други опозиционни лидери призоваха за национална стачка, която се подкрепя от профсъюзите.

Министър-председателят Фуад Сеньора и неговите привърженици, подкрепени от банковите асоциации и бизнес лидери, призоваха ливанците да не излизат на стачка.

Войници и пожарникари премахват загражденията, поставени от протестиращите. Из въздуха в Бейрут се носят тъмни облаци дим.

От свидетелски разкази и телевизионни репортажи става ясно, че опозицията е затворила много квартали и предградия на Бейрут, както и различни райони в страната. Кметът на столицата Абдел Муним Арис заяви с хладнокръвно изражение пред телевизия Ал Арабия, че градът функционира нормално. 

Много работници са си останали вкъщи, независимо дали подкрепят стачката или просто се страхуват от насилието по улиците. Някои училища, които бяха обявили, че няма да затварят, във вторник сутринта са изпратили sms-и до родителите да не пращат децата си заради безредиците.

Шосето към международното летище е блокирано от протестиращите, както и магистралата, свързваща Бейрут с планинските части на страната и сирийската столица Дамаск. 

Самото международно летище работи, но пасажерите се придвижват трудно до там.

Правителството определи безредиците като опит за преврат. Това е стъпка към пуч, заяви министърът на телекомуникациите Марван Хамадех.

По думите му този опит ще се провали, както е ставало в миналото, а легитимното правителство на Ливан ще остане твърдо. В друго телевизионно интервю той нарече протестиращите “бандити”.

Министърът на младежта и спорта Ахмед Фатфат също каза, че опозицията се стреми към насилствен преврат.

“Това не е стачка. Това е военна акция, истинска агресия и аз съм притеснен, че може да се разразят сблъсъци между гражданите”, каза той.

Стачката става два дни преди Сеньора и неговият икономически екип да изложат исканията за финансова помощ на страната пред международната донорска конференция в Париж.

Според опозицията грантовете и заемите, които Ливан очаква (около 5 милиарда долара) – само ще увеличат националния дълг и ще отслабят допълнително икономиката, която бе силно засегната от войната през лятото между бунтовниците от Хибула и Израел.

Съветник на Сеньора, пожелал анонимност, съобщи във вторник, че премиерът е в Бейрут и следи развитието на обстановката. Така той опроверга съобщенията на някои медии, че министър-председателят е заминал за Париж,     предаде АП. 

Стачката ще задълбочи съществуващото политическо разделение. Премиерът Сеньора има подкрепата на антисирийско парламентарно мнозинство, съставено предимно от сунтиски мюсюлмани, друзи и християни. Оопоцията се ръководи от просирийски и проирански настроената шиитска групировка Хизбула.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?