Опозицията: Сделката доказва безпомощността на кабинета

Сделката за "Булгартабак холдинг" доказва по безспорен начин безпомощността на правителството, коментира трудностите в преговорите заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Любен Корнезов.

Правителството тръгна със закононарушение при сделката за "Булгартабак", прие противоконституционен закон, а сега дори и на неговата база не може да я финализира, каза Корнезов. Той напомни, че левицата предлага да се изчака решението на Конституционния съд по оспорваните текстове от закона за приватизация, според които се приключва продажбата на Булгартабак, за да може поне да се стъпи на ясна юридическа основа.

"Не мога да прогнозирам решението на Конституционния съд, от моя гледна точка и като бивш конституционен съдия съм категоричен, че законът е противоконституционен и вярвам, че съдът изцяло ще го отмени", коментира още Корнезов.

От ОДС пък заявиха, че е мнозинството ще поеме огромен риск, ако допусне Булгартабак да бъде продаден на офшорка. Такъв тип фирма би могла да приеме всички условия на държавата, след това да фалира и да не изпълни нито едно, заяви заместник-председателят на ОДС Муравей Радев.

В момента обаче текат изключително трудни преговори между продават и купувач, които не свидетелстват за намерението на бъдещия собственик на Булгартабак априори да се съгласи с всичко, което иска от него държавата.

Пред медиите Радев изрази страховете на ОДС, че купувачът е офшорна структура, която утре може да престане да съществува, и при евентуален фалит ангажиментите, които би поела, ще се изпарят и тогава собственикът може да прави каквото иска с "Булгартабак".

"Министър-председателят Симеон Сакскобургготски спомена, че такава структура е нещо съвсем нормално и редовно и едва ли не "Булгартабак" може да бъде продадено на офшорка - това се дължи или на непознаване на стопанската дейност, или на някаква съпричастност към групичката, която желае да купи по този начин предприятието", коментира заместник-председателят на ОДС.

Ако има истински стратегически инвеститор, той ще развива и стабилизира тютюневата промишленост в България, каза Радев. Според него, ако някой иска да купи "Булгартабак", за да го разпродаде на части, това е групов, а не национален интерес. ОДС подозира точно в такива интереси вицепремиера Николай Василев и групата около него, посочи Радев.

Радев напомни позицията на СДС, че процедурата за приватизация на тютюневия холдинг трябва да се прекрати и да започне нова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?