Опозицията в Украйна напусна преговорите с властта и обяви мобилизация

Опозицията в Украйна напусна преговорите с властта за урегулиране на политическата криза, след като парламентът не разгледа внесеното искане за вот на недоверие към правителството и поднови блокадата на правителствените сгради.

Поддръжниците на опозиционния лидер и кандидат -президент Виктор Юшченко настояват за извънредно заседание на парламента във вторник вечерта. "Настояваме всички депутати да имат готовност и призоваваме всички наши привърженици да се мобилизират," обяви Олександър Зинченко, един от лидерите на опозицията.

Друг опозиционен водач - Микола Томенко, каза, че ако парламентът не се възползва от последната възможност да свали правителството, тогава всички политически средства за решаването на кризата ще бъдат изчерпани и ще започне съпротива, предаде Ройтерс.

Украйна е разлюляна от масови протести на опозицията, която твърди, че президентските избори са били фалшифицирани в полза на проруския кандидат Виктор Янукович, който е и премиер на страната. Западните наблюдатели потвърдиха масовите нередности във втория тур на вота от 21 ноември. Опозицията настоява резултатите от изборите да бъдат отменени.

В сряда ще бъдат възобновени разговорите между властта и опозицията с посредничеството на полския президент Алекнадър Квашневски и върховния представител на ЕС по външната политика Хавиер Солана.

ЕС и САЩ отказаха да признаят резултатите от изборите в Украйна и настояха за повторен вот.

Драматично парламентарно заседание

По-рано във вторник парламент закри заседанието си, без да разгледа поискания от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Янукович заради фалшификацията на изборите. Предложението бе подкрепено само от 196 от 410 присъстващи депутати.

Обстановката стана особено драматична, когато демонстранти, подкрепящи Юшченко, успяха да проникнат в сградата на парламента, след като преодоляха полицейския кордон. По-късно те бяха изтласкани обратно навън.

Квашневски и Солана отново в Киев

Говорителка на украинския опозиционен лидер Виктор Юшченко съобщи, че президентът на Полша Александър Квашневски в сряда отново ще пристигне утре в Киев, за да посредничи в намирането на изход от кризата в Украйна. Квашневски ще се присъедини към върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Хавиер Солана, който също пристига в украинската столица.

Асошиейтед прес цитира съобщение на представителството на Европейската комисия в Киев, според което Солана и Квашневски ще се срещнат с премиера Виктор Янукович и опозиционния лидер Виктор Юшченко. След това Хавиер Солана ще отпътува за Москва.

Холандският външен министър Бернард Бот, чиято страна е председател на ЕС, заяви, че е необходимо повтаряне на изборите в Украйна. Бот добави обаче, че трябва да се изчака решението на Върховния съд в страната, който от понеделник разглежда жалбата на опозицията за масови фалшификации в изборния процес, предаде Франс прес.

Политическата криза в Украйна ще струва на Русия милиарди долари

В резултат на продължаващата в Украйна политическа криза руската икономика може да загуби от 2 до 4 милиарда долара, пише във вторник Газета.Ру. Нестабилната политическа ситуация в Украйна ще доведе до неизпълнение на договори и общо намаляване на деловата активност, освен това западните инвеститори ще започнат да напускат руския фондов пазар, смятат анализатори.

още

Това е втората посредническа мисия на Солана и Квашневски в Украйна, след като миналата седмица двамата участваха в кръгла маса в Киев заедно с Янукович, Юшченко, отиващия си президент Леонид Кучма, председателя на руската Държавна дума Борис Гризлов и още неколцина европейски пратеници.

Путин склонен да признае повторни избори в Украйна?

Във вторник германският канцлер Герхард Шрьодер и руският президент Владимир Путин са се съгласили в телефонен разговор, че резултатите от евентуални нови президентски избори в Украйна трябва да бъдат стриктно зачитани, ако те отразяват политическата воля на народа, заяви говорителката на германското правителство.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров окачестви като подстрекателски "опитите ситуацията в Украйна да се представя като решаване на въпросите с кого да бъде тази страна - с Изтока или със Запада, с Русия или с Европа".

Председателят на руския парламент пък заяви, че Украйна е изправена пред разцепление или кръвопролитие заради безизходицата, в която е попаднала след оспорваните президентски избори.

Москва, което даде директна подкрепа за Янукович, нееднократно критикува Европейския съюз, че с отказа си да признае изборните резултати в Украйна подтиква опозицията към насилие.

В опит да парират мощните опозиционни протести и подкрепата на Запада за Юшченко, някои рускоговорящи области в източна Украйна заплашиха, че ще проведат до дни референдуми за автономия.

Изтъкнати личности в Русия призоваха президента Путин да уважи избора на украинския народ.

Сред подписалите посланието са лидерите на руската либерална опозиция Борис Немцов и Ирина Хакамада, шампионът по шах Гари Каспаров, бившият директор на телевизия НТВ Евгений Кисельов и председателката на Хелзинкската група и бивша дисидентка Людмила Алексеева.

Авторите на писмото призовават Путин да сложи край на цензурата и официалните лъжи, разпространявани от обществените руски медии.

По-рано същия ден Виктор Юшченко отхвърли призива на съперника си Виктор Янукович да си поделят властта или да се организират повторни избори с други кандидати.

Отиващият си украински президент Леонид Кучма, който подкрепя Янукович, в понеделник за пръв път се обяви за повторение на оспорваните президентски избори.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?