Оптичен луноход лови бомби

Устройство, базирано на авангардна оптична технология, открива под 1 милиграм експлозиви на разстояние от 20 метра. Изобретението, което наподобява луноход, е направено от консорциум “Оптикс” (Optix) с водещ партньор испанската компания “Индра” и е финансирано с 2.4 млн. евро от европейските фондове, съобщиха от Европейската комисия.

Иновацията дава на полицията и охранителните служби безценно средство в борбата срещу бомбените атентати. Няма друга развойна организация или компания, която да е постигала подобен резултат, издигащ европейската индустрия в безпрецедентната позиция да предоставя на пазара такава иновативна технология, посочват от Брюксел.

“Откриването на взривни следи от разстояние ще увеличи сигурността при всеки от възможните сценарии. Освен значителното подобряване на сигурността, използването на тази неинвазивна и безопасна система за откриване на експлозиви ще намали и неудобствата за гражданите”, заяви Алберто Калво, директор по сигурността в “Индра”.

Как работи

Устройството използва напреднала оптична технология. Нивото на прецизност се постига с лазери, които разпознават атомната и молекулярна структура на експлозива. Луноходът моментално сканира от разстояние съответните обекти, например автомобил, багаж или непрозрачен контейнер, като отчита остатъчните следи. В действителност е почти невъзможно експлозивите да се обработват и транспортират без да оставят следи. Така малки количества от тях полепват по повърхността на предметите, в които се транспортират, както и по ръцете на хората, работили с тях.

За да бъде преносима, системата “Оптикс” е интегрирана в платформа на колела, която лесно може да бъде транспортирана в бус със стандартни размери. Платформата би могла да бъде пусната в действие на паркинг или улица например, където да сканира за следи от експлозиви като волана или вратата на превозното средство. Полицейски служител ще контролира платформата дистанционно от преносим компютър-лаборатория, който обработва данните, получени от детекторите на подвижната “Оптикс” система.

Тестовите резултати

Прототипът “Оптикс” вече е успешно тестван в лабораторни и полеви условия, симулиращи ситуации от ежедневието, както и при различни метеорологични условия. Те са дали положителни резултати.

Следващите изпитания са в посока увеличаване чувствителността, прецизността и здравината на системата преди да бъде предоставена на полицията в европейските страни и охранителните служби.

От масовото производство на лунохода ще има двойна полза. От една страна се увеличава сигурността за хората, а от друга конкурентността на европейската индустрия, което ще намали зависимостта на Европа от вносни технологии.

Освен приложението в дистанционното откриване на експлозиви, лазерната технология, разработена от “Оптикс”, показва ценни качества и в други области като съдебните разследвания.

Новият откривател на бомби е демонстриран пред Испанската национална полиция, Каталунската полиция и Баската полиция, както и пред полицейските служби на Румъния, Полша и Италия.

Консорциумът “Оптикс”

Водещ партньор в консорциума “Оптикс” е испанската “Индра”. В него влизат още промишлени и академични партньори. Това са Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната (FOI), SMEs Ekspla (Литва) и Avantes (Холандия).

В проекта участват още и техническите университети Клаущал, Дортмунд (Германия) и Виена (Австрия), Университета на Малага, както и TEDAX-звеното на испанската полиция за работа с взривни вещества като потребител на технологията и институционален партньор.

Технически характеристики

Проектът “Опиткс“ е фокусиран върху развиването и комбинирането на две технологии за откриване на експлозиви. Едната е индуцирана лазерна спектроскопия LIBS, която идентифицира емисиите, генерирани от разпадането на атоми и молекули при насочване на високо-енергиен лазер. Светлината, излъчена от плазмата, съдържа аналитичната информация за съдържанието на пробата и Раманова спектроскопия, която измерва промените в трептенето на молекулите, към които е насочен лазер, чрез което безпогрешно се установява молекулярната структура.

Като част от проучването за проекта, беше постигнат резултат и в прилагането на разновидност на Рамановата спектроскопия, наречена SORS (Spatial Offset Raman spectroscopy). Този метод позволява високо-качествен химически анализ на обекти, намиращи се под тъмни повърхности. Така става възможно да се откриват експлозиви и в съдове от плътни тъмни материали.

Споделяне

Още от Общество