Оръжейният износ на Германия е отбелязал значителен спад през 2018 г.

Оръжейният износ на Германия е отбелязал значителен спад през 2018 г.

Германският износ на оръжия е намалял с почти една четвърт през 2018 г. в сравнение с предходната година, заяви икономическото министерство в отговор на депутатско запитване, предаде ДПА.

Общата стойност на оръжейните продажби е намаляла с 22,7 процента между 2017 и 2018 г. - от 6,2 на 4,8 милиарда евро.

Най-голямо е било понижението на износа за страни, които не са членове на ЕС или НАТО. Износът за подобни държави предизвиква противоречия в Германия, където се засилват страховете, че германските оръжия се използват във все по-ожесточени войни. Тези продажби са намалели с почти една трета.

Информацията е била поискана от депутата Омид Нурипур от партията "Съюз 90/Зелени".

Това е третата поредна година, в която германският оръжеен износ бележи спад. За последно е имало увеличение на износа през 2015 г., когато са били отчетени рекордни продажби на стойност 7,9 милиарда евро.

В последните години правителството упражнява по-голям контрол, след като беше критикувано например, че позволява оръжейни продажби за Саудитска Арабия, обвинявана в употреба на прекомерно насилие при подкрепата си за йеменското правителство срещу бунтовниците хуси.

Миналата година Германия спря продажбите за Саудитска Арабия, след като избухна спорът около убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул. Забраната обхвана оръжейни сделки, които вече бяха одобрени.

Въпреки това Саудитска Арабия е била един от най-големите купувачи на оръжия от Германия - германското правителство е одобрило продажби на стойност 416 милиона евро за кралството.

Алжир и Пакистан също са били сред водещите купувачи. Според данните 52 процента от продажбите са били за страни извън ЕС и НАТО. Този дял обаче е бил най-ниският от 2011 г.

Споделяне

Още от Бизнес