Орбан се обяви за ЕС от силни нации

Виктор Орбан, сн. ЕПА/БГНЕС
Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза, че категоричната изборна победа му дава силен мандат да ограничи правата на мигрантите и да се стреми към Европейски съюз от независими нации, а не към "Съединени европейски щати", съобщи Ройтерс.
 
Орбан, който убедително спечели парламентарните избори в Унгария в неделя, също така заяви, че планира промени в правителството.
 
"Ще изградя ново правителство, до голяма степен с нови хора и нова структура", каза той, без да навлиза в подробности.
 
"Ние получихме силен мандат", заяви Орбан на първата си пресконференция след изборната победа.
"Унгарският народ определи най-важните теми: това са въпросите за имиграцията и националния суверенитет", каза той.
 
"Напълно ясно е . . . от изборния резултат, че унгарците решиха, че само те могат да решават с кого искат да живеят в Унгария, и правителството ще се придържа към тази позиция", заяви Орбан, който спечели трети пореден премиерски мандат.
 
Неговата партия ФИДЕС даде сигнал вчера, че може да продължи усилията си за приемане на законодателство за предприемане на твърди мерки срещу организации, насърчаващи правата на мигрантите, щом парламентът възобнови работа.
 
Законопроектът "Спрете Сорос", внесен от правителството в парламента преди изборите, предвижда налагане на 25-процентов данък върху чуждестранните дарения за неправителствени организации, които според управляващите подкрепят миграцията в Унгария.
 
"Изборите по мое мнение също така . . . решиха, че унгарското правителство трябва да се застъпва за Европа на нациите, а не за "Съединени европейски щати", каза Орбан.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа