Орешарски: Финансова криза у нас има, да се възползваме

Орешарски: Финансова криза у нас има, да се възползваме

"Вече се наблюдават първите симптоми на финансовата криза у нас", заяви в понеделник финансовият министър Пламен Орешарски, който преди десетина дни твърдеше, че "няма дори и симптоми на финансова криза у нас", а по-рано смяташе, че въобще няма опасност от криза в България.

Независимо от скоропостижната смяна на преценката си той остана оптимист, заявявайки: "Не е най важно колко ще бъде икономическият растеж следващата година. Трябва да запазим възможността да се възползваме от финансовата криза. Тя е възможности и отсяване на неефективност".

С това изявление по време на открито заседание на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ в понеделник Орешарски се присъедини към застъпниците на оптимистичен възглед за кризата. Наскоро лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обяви, че държавата, българската икономика и предприемачите трябва да бъдат подготвени за периода след края на световната финансова криза, защото тогава подемът ще да бъде огромен и не трябвало да ни завари неподготвени.

Налице е свиване на потребителското търсене и блокиране на финансовия сектор, информира Орешарски. Той посочи, че загуби от кризата търпят най-напред браншовете, които продават стоки на кредит.

Според него трябва да се насочи по-голямо внимание към последиците от кризата върху реалния сектор. Той посочи, че намаляването на чуждите инвестиции и експортните възможности ще доведе до по-ниска стопанска активност и по-нисък икономически растеж.

Зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев от своя страна заяви, че кризата може да бъде задълбочена от прекалено черните краски, с които се коментира. Според него буферите, залегнали в бюджета, ще позволят да се реагира в случаи на катаклизми.

Бившият социален министър и сегашен депутат от НДСВ Христина Христова припомни, че в бюджета за следващата година средствата за образование са увеличени с 14%, а за здравеопазване с 18.3%. Ръстът на разходите за социално осигуряване е 21.3%.

Пламен Орешарски коментира обаче, че за българските мащаби за образование и здравеопазване се отделят много пари, като вече трябва да се покаже и ефективност със задълбочаване на реформата в двата сектора.

Христова отбеляза, че не е бил намерен компромис с коалиционните партньори за удължаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, както и за осигуряването на ваучери за деца, които не са намерили места в детските градини. За закрила на децата пък се отделят само 6 млн. лв. при положение, че ЕС често критикува страната ни в това отношение.

Христова отбеляза като пропуск на бюджета за следващата година и липсата на обезщетения за майките–студентки.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?