Орешарски: Имам информация кой стои зад протестите, като излезе ще е интересно четиво

"Какво беше това СИК и ВИС?", запита премиерът

Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Имам достатъчно информация кой инспирира тези настроения и след години, когато тази информация излезе, ще бъде интересно четиво. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в кулоарите на парламента в петък на въпрос кой според него стои зад настроенията срещу правителството.

Помолен да коментира обществената обстановка, в която работи правителството и че то е "разпънато на кръст", Орешарски отговори, че не е на върха на щастието от това, но фактите са си факти. Но може би действа мобилизиращо и амбициращо да работим още по-прозрачно в сравнение с всички досегашни български правителства, допълни той.

Орешарски не се нае да прогнозира докога правителството ще остане на власт: "Нямам прогноза, избягвам да правя такива". Смятам, че ще издържи дотогава, докато може да
работи нормално, каза той.

В отговор на питане за фонд "Доверие" министър-председателят каза, че има уверението на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, че ще бъдат направени всички необходими проверки. Не коментира обстоятелството, че обикновено КФН се произнася предварително, че купувачът е приемлив, преди да бъде огласена сделката, както бе в случая с пенсионния фонд "Доврие".

Той посочи, че ще бъде направено всичко необходимо крайният резултат да бъде едно прозрачно решение и изрази надежда фондът да има собственик, който да се грижи добре за спестяванията на хората. По действащото законодателство има достатъчно механизми, ако информацията е силно смущаваща, сделката да бъде спряна, а не мисля, че ръководителят на КФН е безотговорен човек, посочи премиерът.

По повод избора на Владимир Писанчев за председател на ДАНС премиерът бе запитан дали гарантира с името си, че не допуска отново грешката Пеевски, но в по-зависим вариант.

"Добре, гарантирам", отвърна премиерът.

Той посочи и че при назначаването на Писанчев като заместник не е имало реакции, което би трябвало да означава, че и сега не трябва да има такива. Той все пак отказа да прави прогнози как ще бъде приет новият председател на агенцията.

"Може би не съм използвал най-добрия израз", коментира Орешарски, визирайки твърдението си в пленарна зала, че е избрал човек от статуквото. Под "статукво" той е разбирал да предложи човек вътре от системата на ДАНС, а не отвън. "При силната чувствителност към тази длъжност предпочетох да бъде човек отвътре", обясни министър председателят.

Той не съгласи с твърдението, че системата е много компрометирана и в тази връзка въпросното назначение буди недоумение. "Вярвам, че не е така и че в системата има достатъчно честни и отговорни служители", заяви Орешарски.

Що се отнася до заместниците на Владимир Писанчев, те ще бъдат определени след допълнителни разговори, но вторият кандидат за поста Недялко Недялков ще бъде предложен за заместник. Скоро ще станат ясни и имената на хората, които ще оглавят определени дирекции, включително и ГДБОП.

"Какво беше това СИК и ВИС?", запита Орешарски в отговор въпрос относно уволнението на Иван Иванов само четири часа, след като бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи и паралела с назначението на Емил Иванов от ДПС за областен управител. "Това са доста спорни обозначения и ако се върнем малко назад можем да направим много аналогии", добави премиерът.

На въпрос за мина "Ораново" Пламен Орешарски каза, че трябва да приключат проверките, за да се разберат причините - дали е експлоатационен риск или има несвършена работа по охраната. Той не се ангажира с отговор дали мината трябва да продължи да работи. Трябва да видим резултатите, ако е прекалено рисково, бих настоявал да бъде прекратена експлоатацията, не може да жертваме хора, посочи Орешарски.

Орешарски отново обясни, че разликата в сумата, изтъкната от финансовия министър за размера на неизплатеното ДДС се дължи на факта, че 315 млн. дължими средства са били според първоначалната официална информация, но след събирането на цялата информация от всички подразделения на НАП, сумата се е оказала 776 млн.

Споделяне

Още по темата

Още от България