Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Вътрешният човек" Писанчев оглави ДАНС, за да се "запази статуквото"

Само Кадиев се възпротиви срещу "изпълнителя на политически поръчки", а "Атака" му спусна няколко

110 коментара
Владимир Писанчев полага клетва като шеф на ДАНС. Снимка: БГНЕС

"Вътрешният човек" в ДАНС Владимир Писанчев, досега и.д. шеф на агенцията, бе избран от парламента за неин председател с мисия "запазване на статуквото".

Писначев, чието име бе намесено в скандалната разработка "Галерия" от времето на кабинета "Станишев", се оказа начело на най-мощната силова структура в страната, създадена в началото на сегашното управление с цел да бъде оглавена от медийния магнат Делян Пеевски като "нестандартно решение в трудна ситуация".

Неочакваният от правителството многохиляден протест срещу това назначение доведе до неговата отмяна и търсенето на резервен вариант, който да не дразни толкова обществото и западните партньори, какъвто се оказа Писанчев.

Неговата кандидатура бе единствената, внесена за гласуване в пленарна зала от премиера Пламен Орешарски, макар че на предварителното изслушване в комисията за контрол над спецслужбите бе предложен и Недялко Недялков, шеф на дирекция в ДАНС и приятел на Писанчев, който вероятно ще стане негов заместник.

След около едночасови формални разисквания и откровено политически поръчения, Писанчев бе избран за поста с единодушната подкрепа на ДПС (всичките 31 депутати гласуваха "за"), със 75 "за" от социалистите, от които един се въздържа, а друг гласува "против". 13 депутати от "Атака" осигуриха кворума за заседанието, но гласуваха "въздържал се".

Преди вота Георги Кадиев от БСП обяви, че няма да подкрепи кандидатурата и призова колегите си да направят същото заради дейното участие на Писанчев в откриването на скандалната разработка срещу журналисти и политици "Галерия". Кадиев гласува "въздържал се", а колегата му Младен Червеняков беше "против", но отказа да коментира решението си.

Орешарски не изясни пред депутатите защо е предпочел Писанчев пред Недялко Недялков, шеф на дирекция "Класифицирана информация" в ДАНС.

Критерий за ефективност – събираемостта на приходите

"Изборът ми на вътрешен човек за системата е мотивиран, до голяма степен, от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Всъщност, моето предложение в момента е в определена степен запазване на статуквото. Силно се надявам кандидатурата, която предлагам, да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. Най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която в следващите месеци, видим подобряване на събираемостта на приходите. Ще наблюдавам лично дейността на председателя на ДАНС, както и на приходните агенции, и ще искам да се отчита не само пред мен, а и пред специализираните парламентарни комисии", каза Орешарски.

Всъщност изразеното от него желание за отчетност на ДАНС е ясно регламентирано в Закона за ДАНС и не би трябвало да зависи нито от волята на премиера, нито от намеренията на шефа на службата, която получи със съдействието на БСП и ДПС всички разследващи, оперативни и разузнавателни функции в държавата.

По-късно премиерът обяви, че ще предложи Недялков за заместник на Писанчев. Това стана ясно още във вторник след изслушването на двамата, когато Писанчев чистосърдечно призна, че двамата "сме си приятели" и е нормално спечелилият надпреварата да вземе за заместник загубилия.

Споменаваният в разработки на службите Дъбов подкрепи номинацията

Председателят на комисията за контрол на спецслужбите и СРС-тата Димитър Дъбов (БСП), чието име през 2008 г. "изскочи" от разработки на службите покрай скандала около тогавашния вътрешен министър Румен Петков и срещата му с дупнишките "братя" Галеви, пръв подкрепи Писанчев от трибуната.

Той положи сериозни усилия да убеди аудиторията на БНТ и БНР (заседанието на НС се предаваше пряко – бел.ред.), че това е първата толкова прозрачна и мотивирана процедура за избор на ръководител на българска служба.

"Народното събрание понесе обвинения в задкулисие", заяви Дъбов и разясни, че се е провело извънредно заседание на комисията по национална сигурност с цел двамата кандидати да бъдат изслушани и да се прецени отговарят ли на законовите изисквания и дали имат професионалните качества.

"На заседанието бяха представени концепциите на двамата кандидати, което беше представено и пред представители на медиите, което се случва за първи път. Втората част на заседанието беше закрита и в продължение на близо 2 часа кандидатите отговаряха на въпроси на комисията", обясни Дъбов, подминавайки факта, че в публично прочетените концепции на Писанчев и Недялков не бе засегнат нито един конкретен проблем.

Дъбов издекламира и темите, обсъдени в комисията без да сподели какви отговори са дали конкурентите за ръководния пост в агенцията.

"Бе обсъден въпросът за интегрирането на ГДБОП, посочи се, че е необходимо да се търси баланс. Друг въпрос беше свързан със звеното, експлоатиращо СРС-тата в ДАНС. Постави се въпрос за прогнозируемите ползи за бюджета. Прекратяване на всички практики за използване на ДАНС за политически практики и политически чадър. Кандидатите дадоха информация за взаимодействието на ДАНС с други служби. Обсъди се противодействието на засилващото се влияние на съседна на България държава. За атентата в Сарафово - кандидатите отговориха за изборите на ДАНС по отношение на атентата. Бяха задени въпроси за безпристратстните действия на ДАНС срещу местни олигарси. Не бе спестен въпросът за информационното дело "Галерия" – стана ясно, че г-н Писанчев е бил изпълнител в този случай", добави Дъбов.

Кадиев притеснен от "Галерия", Чуколов чака политически дела

Единствената критика, отправена към кандидата за шеф на ДАНС, бе от "обичайния заподозрян" Георги Кадиев, който беше и против назначението на "външния специалист" Пеевски.

"Аз съм обезпокоен от участието на г-н Писанчев в разработката "Галерия", която дълбоко зад себе си има идеята за контролиране на политически лица и журналисти. По никакъв начин не бих подкрепил каквато и да е разработка за ограничаване на свободата на изразяване", заяви Кадиев.

Той контрира обяснението на Дъбов, че Писанчев бил просто изпълнител, а не вдъхновител на скандалната разработка.

"Чуха се аргументите, че г-н Писанчев е бил изпълнител, не приемам тези аргументи. Когато човек не иска да изпълнява нещо, просто не го изпълнява. Аз съм пример за това, когато напуснах Министерството на финансите. Не съм убеден, че кандидатурата, която ни се предлага, отговаря на етичните стандарти... Беше казано, че ДАНС в миналото е изпълнявала политически поръчки. Силно се надявам, че който и да стане председател, няма да позволи да се изпълняват политически поръчки. Надявам се, че утре в някое тефтерче няма да пише Г.К. да бъде ударен", каза Кадиев, правейки аналогия с последния мегаскандал, свързан с бележника на обвиняемия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

Зам.-председателят на комисията за контрол над спецслужбите Камен Костадинов (ДПС) незабавно скастри Кадиев с думите, че можело да прави такива коментари като журналист, но не и като депутат. Според него "Галерия" никога не е целяла да ограничи свободата на словото: "Тя е направена да се разкрие теча на класифицирана информация в ДАНС. Подобно внушение направено от депутат, създава неприятно впечатление".

След него на трибуната се качи другият заместник на Дъбов – Десислав Чуколов ("Атака"), който повтори очакванията си от изслушването на Писанчев и Недялков – ДАНС да разследва президента Росен Плевнелиев, опонента на Волен Сидеров – Валери Симеонов от НФСБ и дори отцепниците от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов.

"Във вашите ръце се съсредоточава огромна власт. Какво представлява тази власт? Вие ще бъдете подкрепен от БСП и ДПС. Разберете, че хората имат очаквания от Вас и ще чуят как ще се закълнете в интерес на българския народ. Навсякъде в България има корупция, Вие ще трябва да се справите с това. Казах Ви, че трябва да имате куража да се справите на всяка цена", нахъсано нареди националистът.

Писанчев се фокусира върху кризата и медийната политика

Владимир Писанчев проследи дебата с каменно лице и безизразен поглед. Подканен от председателя на НС Михаил Миков да се изкаже преди гласуването, Писанчев повтори пред депутатите основната теза от концепцията си, че Основната заплаха за националната сигурност на страната е икономическата криза.

Затова работата на агенцията ще бъде насочена към икономическите престъпления, като ДДС измамите и данъчните измами, начина на усвояване на еврофондовете, контрабандата.

Писанчев коментира, че след атентата в Сарафово тероризмът вече е реална заплаха, затова трябва да има целенасочена организация за превенция и адекватни мерки.

"Особено внимание смятам да отделя на медийната политика – 99 % от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика. Ще се създаде звено, което ще контактува с медиите", заяви Писанчев.

Той декларира, че един от основните принципи на агенцията е политическа необвързаност – нещо, което не си личи от създаването на ДАНС през 2008 г. досега.

Писанчев не пропусна да спомене като свой приоритет и важната за ДПС и "Атака" тема – недопускането на етническо напрежение в страната.

ДАНС трябвало да се отвори за етническите и религиозните малцинства

Лидерът на ДПС Лютви Местан след това настоя от трибуната: "Крайно време е тази служба да се отвори за етническите и религиозни малцинства в България, за да се сложи край на онези митологеми в някои райони. Етнорелигиозните различия не са риск сами по себе си, риск е радикализмът, независимо откъде идва този радикализъм".

Тъй като заради бойкота на ГЕРБ в момента Народното събрание на практика заседава без опозиция, партньорските партии в управлението БСП и ДПС прибягнаха да комична имитация на дебат, използвайки парламентарните процедури за спор, които по принцип се ползват от политическите опоненти.

Веднага след изказването на Местан Татяна Буруджиева поиска реплика, за да запита лидера на движението дали говорейки за това как ДАНС защитава националната сигурност е имал предвид, че службата го е правела и в миналото или всъщност това ще се случи в бъдеще. След това Местан любезно се съобрази със "забележката" ѝ, отбелязвайки, че агенцията тепърва ще започне да изпълнява законосъобразно задълженията си, намеквайки за натиска, налаган ѝ досега от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също се съсредоточи върху бившите управляващи, отбелязвайки, че "през последните четири години редица дефекти в работата на ДАНС бяха засилени поради политически причини и поради характера на предишното управление – авторитарно, което се стремеше ДАНС да бъде обезсилена, да бъде предпочетена на волята на двама души, начело на правителството – на премиера и на министъра на вътрешните работи".

Станишев каза, че "на това трябва да се сложи край". По думите му изваждането на ГДБОП от МВР и вливането ѝ в ДАНС, направено при това управление, цели "деконцентрация на системата на сигурност, добро взаимодействие, натоварване на ДАНС с допълнителни отговорности именно по отношение на организираната престъпност и борбата с корупцията".

"Галерия" било "мит", но Писанчев няма да нарежда "да се слушат хора по този начин"

След като получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС (с изключение на Кадиев и Червеняков – бел.ред.), Владимир Писанчев се спря за кратко пред журналистите в кулоарите на парламента и за пореден път обяви, че откривайки разработката "Галерия", просто е изпълнявал заповеди.

"Като директор в ДАНС през 2008 г., аз изпълних разпореждане да открия делото "Галерия". Сега като председател на ДАНС, аз никога няма да дам такова разпореждане за откриване на такова дело... Намирам нещо нередно в целесъобразността на такова дело. Аз изпълних разпореждане на тогавашното ръководство на агенцията, делото беше отворено във връзка с изтичане на класифицирана информация. Сега не бих дал такова разпореждане", увери новоизбраният ръководител на агенцията.

Въпреки това обяви, че нямал "етичен проблем" покрай този казус и за пореден път опита да омаловажи скандала. "Документите по делото "Галерия" са публикувани", каза той, макар че това не е така – публикувана е част от тях.

"Ясно е кой е подписал СРС-тата, ясно е какво има в това дело. То е мит до голяма степен и е ясно вече, че не сме слушали сто политици и сто журналисти, както се твърдеше. Това дело е нецелесъобразно. Нецелесъобразно от гледна точка на това, че не трябваше да се слушат по този начин и тези хора", допълни Писанчев.

По повод продължаващите вече 36 дни масови протести срещу правителството той коментира, че "хората имат право на протест и да изразяват своето мнение по този начин".

"Не бива да се допуска това да излиза извън границите на закона и да се стига до сблъсъци и физически конфликти. Не мисля, че моята кандидатура има нещо общо с гнева на хората", добави той с уточнението, че не се чувствал наследник на Пеевски, "тъй като той беше няколко часа председател на ДАНС". Всъщност медийният магнат престоя на ръководния пост един уикенд, в който благодарение на допуска си до секретна информация е имал пълен достъп до всички разработки и данни за специални агенти.

Писанчев се издигна до временен шеф на службата в края на май т.г., след като предишният ѝ ръководител, назначен от ГЕРБ – Константин Казаков, напусна след парламентарните избори. Новият шеф на ДАНС влиза в службите за сигурност през 1992 г., като служител на дирекция "Оперативно издирване" в МВР. Година по-късно е назначен в Национална служба "Сигурност", където последователно се изкачва в йерархията. След вливането ѝ в ДАНС напуска по собствено желание през октомври 2008 г., когато е директор на дирекция. През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

110 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #110

  Мииииииии..... изберете го на протеста! Гледам много протестира Йоло Денев - нека да той. Ще имаме един бог...поне. Така силите на структурата ще бъдат вкарани в някава правилна посока. Орешарски :)

 2. Анонимен
  #109

  А къде остана НЕСТАНДАРТНИЯТ ПОДХОД на ОрешкоШарски? От нови лица - към запазшане на стстуквото и приемствеността? Все още помним до 1 месец. ГАДОСТ и ЛЪЖА!

 3. Анонимен
  #108

  А къде остана НЕСТАНДАРТНИЯТ ПОДХОД на ОрешкоШарски? От нови лица - към запазшане на стстуквото и приемствеността? Все още помним до 1 месец. ГАДОСТ и ЛЪЖА!

 4. Анонимен
  #107

  Какво ли ще случи,когато един ден ще стане ясна цялата истина?

 5. Анонимен
  #106

  Писанчев – Петров – е едно и също. Той не е нова фигура с него нищо не се променя

 6. Анонимен
  #105

  булшитарски и оня, скрилият се в бункера си партиен мъж - серж вожда, който пуска поетапно партийните си другари на обществената амбразура да му споделят мислите, за да види реакциите на "злото", което го е обградило. как искате да ви поверваме, другари, че искате да промените каквото и да било, след като сами си казвате, че всичко, което правите е в полза на запазване на статуквото. а какво беше то досега? имате ли за какво да преговаряме? можете ли да ми отговорите? пак аз.

 7. Анонимен
  #104

  Публичното изнасилване на обществото продължава. Промениха закона за удобство, за да изберат Пеевски - стаж, време за проверка в ДКСИ и пр. и върху същите основания избраха Писанчев с конкурент Недялков - приятел и подчинен. Значи това просто е е резервен вариант Б) на БСП-ДПС-Атака. Резултат - марионетна фигура, която ще изпълнява същите поръчки на партията-мафия. Правителството на Олигархски има само спорни и тъпи назначения, с което задълбочава конфликта между властта и гражданите. Този шмекер или е медицински идиот или е зомби!

 8. Анонимен
  #103

  "Вътрешният човек" в ДАНС Владимир Писанчев, досега и.д. шеф на агенцията, бе избран от парламента за неин председател с мисия "запазване на статуквото". фамилията писанчев пък произлиза от писане... на доноси. което не значи, че ако само беше чел доносите, щеше да се казва читанчев. браво на окупиралите отвътре парламента! стъпка по стъпка диктатурата на малцинството е постигната! давайте другари! вие можете повече! виждам как се подсмихвате в тъмното, но ние винаги се смеем най-последни... хахахааахххааа... ABTOP:

 9. Анонимен
  #102

  Поредната марионетка на конци, този път човек на Алексей Петров, който е замесен в скандала с информационно дело “Галерия”! Въпреки направените разисквания в пленарна зала, това не е подходящият човек за председател на ДАНС!

 10. Анонимен
  #101

  Не мога да преценя личността Писанчев - нямам информация. Но изглежда и той е предложение основно на ДПС. ДПС са са много по-умна партия от тези в парламента. Тогава защо направи предложенията за Пеевски, за областните управители, конкретно осъдения в миналото управител на София област, депутата "бат Сали"? Не намирам друго обяснение, освен че се БЪЗИКА С българите и показва кой командва парада в България. А електоратът (раята) поскрепя кабинета Орешарски, който пък осигурява единоначалието на ДПС. Тъй като съм решил да бъда деликатен, наричам поддръжниците на кабинета - партията на НЕМИСЛЕЩИТЕ. Изглежда стария шопски виц "мразим да мислим" е валиден за поне 60-70% от българите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.