Без мотиви и с еднодневно забавяне

Премиерът очаквано предложи Владимир Писанчев за шеф на ДАНС

"Няма чист човек в тези институции", коментира номинацията Татяна Буруджиева

Владимир Писанчев. Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски очаквано и без мотиви предложи досегашният временен председател на Държавната гаенция "Национална сигурност" (ДАНС) да бъде назначен от парламента за постоянен ръководител на службата.

 

Номинацията бе внесена в Народното събрание (НС) малко преди обед в четвъртък. В това време над 1000 протестиращи срещу властта блокираха почти целия център на София в отсечката от президентството до Орлов мост.

 

В коментар за основната роля, която Писанчев е изиграл в откриването на скандалната разработка "Галерия", по която през 2008 г. бяха подслушвани редица политици, издатели и журналисти, депутатът от БСП Татяна Буруджиева чистосърдечно обяви, че "всичко до момента и онова тефтерче от вчера (бележникът с политически "директиви", открит в кабинета на обвиняемия шеф на Комисията по конфликт на интереси Филип Златанов – бел.ред.) сочи, че няма няма чист човек в тези институции".

 

Този коментар политологът направи по време на импровизирана пресконференция заедно с колегите си от левицата Антон Кутев и Явор Куюмджиев, която бе насочена основно срещу сутрешните протести около парламента. Тримата не успяха е успяха да отговорят на въпроса – дали ще подкрепят номинацията на Писанчев.

"Не знам дали Писанчев е получил разпореждане за "Галерия" или сам е разкрил делото, тепърва ми предстои да се запозная (с кандидатурата му – бел.ред.)", заяви още Буруджиева.

В една от публикуваните справки, от разсекретената преди седмица част от въпросното дело директно се казваше: "Разпоредена е проверка за възможните канали, механизми и източници за изтичане в медийносто пространство на вътрешна информация, позволяваща да се публикуват и разпространяват различни статии, с които се правят негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната и в частност ДАНС."

И Буруджиева, и колегата ѝ Антон Кутев казаха, че досега не са знаели кои са номинациите за шеф на ДАНС (Писанчев и подчиненият му Недялко Недялков – бел.ред.), както и кое ще бъде окончателното предложение на премиера. Признанието им предизвика бурен смях сред журналистите.

"Не ми се смейте", се обърна към репортерите Буруджиева, а Кутев допълни, че е нормално да не знаят кои са обсъжданите кандидат-шефове на ДАНС, защото не са членове на ресорните комиси: "Ние сме членове на културната комисия. Все едно да искате членове на вътрешната, да познават шефа на операта. Има поне още 20 души, които са членове на тази комисия, защо не питате тях?"

Позицията им меко казано буди недоумение предвид факта, че предложените от премиера Писанчев и Недялков бяха изслушани от комисията за контрол на спецслужбите и СРС-тата още във вторник в присъствието на вътрешния министър Цветлин Йовчев и лидера на БСП Сергей Станишев. Самият Кутев пък по това време бе в кулоарите на НС.

 

Официалното номиниране на Писанчев за ръководния пост в агенцията, която след последните промени в Закона за ДАНС, прокарани от БСП и ДПС, получи всички разследващи, оперативни и разузнавателни функции, се очакваше още в сряда.

 

В четвъртък сутринта председателят на НС Михаил Миков обяви, че ключовото назначение остава в тазседмичната програма на парламента. Първоначално то бе предвидено като първа точка в заседанието на депутатите, но заради закъснялото внасяне на номинацията от премиера се очаква да бъде гласувано в петък сутринта.

 

Впоследствие Станишев коментира в кулоарите, че премиерът Орешарски е помолил кандидатурата на Писанчев да бъде гласувана в петък заради отбелязването на една година от атентата срещу израелските туристи на летището в Сарафово, на което присъства.

 

Освен това депутатът обясни, че преди номинацията да бъде предложена в пленарната зала за одобрение, първо трябва да бъде представена пред депутатите от парламентарната група на левицата.

 

Предишният избор на управляващото мнозинство за шеф на ДАНС – медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, предизвика безпрецедентно масово недоволство срещу властта, като от 14 юни насам десетки хиляди протестират всеки ден по улиците на столицата. Демонстрации се организират и в няколко други големи градове в страната.

 

Подкрепа за исканията на протестиращите срещу срастването на олигархията с държавната власт изразиха и посланиците на Франция, Германия и Холандия. Президентът Росен Плевнелиев също подкрепи демонстрациите, което предизвика критики от страна на БСП, ДПС и правителството.

Въпреки обещанията на управляващите за много по-прозрачна процедура за избор на шеф на ДАНС след фиаското с Пеевски, това така и не се случи, като номинациите на Писанчев и Недялков бяха спуснати "на тъмно" към 20.00 часа в понеделни без предварително обществено обсъждане и без каквито и да е мотиви.

Последвалото им изслушване пък включваше единствено прочитането на почти идентичните им и лишени от конкретика концепции, след което председателят на комисията за контрол на спецслужбите и СРС-тата Димитър Дъбов (БСП) засекрети последвалата дискусия с кандидатите.

След това МВР шефът Йовчев коментира, че подкрепял и двамата за поста, а Дъбов заяви, че колегите му са одобрили представянето и на двамата предложени от Орешарски. Усещането за имитация на конкурентност се засили и от признанието на самия Писанчев, че ако бъде избран ще вземе за свой заместник Недялков, тъй като "ние сме си приятели".

Споделяне

Още по темата

Още от България