Премиерът повишава известния от скандала "Галерия" Писанчев до зам.-шеф на ДАНС

Премиерът повишава известния от скандала "Галерия" Писанчев до зам.-шеф на ДАНС

Правителството ще назначи Владимир Писанчев за зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на мястото на Иван Драшков, отстранен по-рано този месец. Решението ще бъде взето на правителственото заседание в сряда.

Писанчев работи в системата на МВР от 1992 година, но името му стана публично известно от скандалната разработка "Галерия", при която ДАНС е събирала неправомерна информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

Информационното дело "Галерия" стартира малко след създаването на спецагенцията през 2008 г. поради съмнения за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните", който впоследствие бе инкриминиран, а главният му редактор зверски пребит от неизвестни и до днес хора.

Информацията, стреснала спецагенцията, бе свързана с тогавашния президент Първанов и премиера Станишев, както и със сенчестия бизнес на Алексей Петров, който бе дясна ръка на първия председател на ДАНС Петко Сертов, а днес е обвиняем по делото "Октопод".

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".

Народният представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката.

Писанчев отрече да е правил самоволно каквото и да е и прехвърли отговорността на Сертов, но бе отстранен от поста, както и Иван Драшков, който бе зам.-председател на ДАНС при тройната коалиция.

Случаят "Галерия" така и не се изясни до край. Бившият шеф на ДАНС и сегашен съветник на премиера Борисов – Петко Сертов, обяви, че разсекретява "Галерия" и ще я даде на медиите, но това така и не се случи.

След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев се върна. През 2009 година бе назначен за директор на дирекция "Сигурност" на ДАНС.

Името на Писанчев бе споменато и от Алексей Петров, който заяви, че Писанчев първо му направил най-детайлно проучване за достъпа до строго секретни данни, а после се опитвал да му фабрикува досие.

Повишението на Писанчев идва, след като Драшков подаде оставка. Той съобщи, че решението за оставката му е "лично". Според него в края на годината изтича мандатът на сегашното ръководство на агенцията и това също било причина сам да поиска да бъде освободен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?