Татяна Дончева: Борисов и Цветанов съзнателно унищожават ДАНС

Татяна Дончева: Борисов и Цветанов съзнателно унищожават ДАНС

Уволненият заместник-председател на ДАНС Иван Драшков е един от последните, които знаят за какво става дума в тези институции. Той не беше просто зам.-началник, той беше човекът, който посочва началниците. Това коментира в понеделник пред БНР Татяна Дончева, бивш депутат от БСП и настоящ председател на "Движение 21".

Премиерът Бойко Борисов обяви изненадващо оставката на Драшков в петък сутринта, съвсем мимоходом, след като преди това съобщи за отстраняването на министрите на икономиката и здравеопазването и новите си идеи за съдбата на АЕЦ "Белене". Мотивите за махането на Драшков останаха неизвестни.

Татяна Дончева смята, че правителството е докарало сектора за сигурност до ситуацията в здравеопазването. Пълният погром на здравеопазването е общоизвестен, в сектора за сигурност пациентите не са толкова много и истинската катастрофа там е достъпна за малко хора. Но наистина е катастрофа, коментира Дончева.

"Цветан Цветанов и Бойко Борисов провеждат политика на съзнателно унищожаване на тази институция. Има фаворитизиране на ГДБОП, която се използва за поръчки, тормоз и насилие над гражданите. ДАНС очевидно не може да свърши тази работа, но може да им обърка плановете. По-добре е да няма такава структура", каза Татяна Дончева.

"Още в началото на смяната на властта, се освободиха 800 души, които имаха опит и познания. Един човек с 15 години стаж в тези сфери е специалист, който е рядкост. На няколко пъти Цветанов опитва и сега предстои такъв опит - или завръщане на ДАНС в МВР, или докарването ѝ до абсолютно безличие. Всички ключови сфери са абсолютно унищожени. За добро или за зло ще трябва да се почне изграждането им от начало. Обяснявам си тихата оставка на Драшков с нежеланието му да наблюдава как това се случва с ДАНС", каза Дончева, която като депутат бе член на вътрешната комисия.

Според нея трябва да се коментират и интересите на хора от ДАНС в енергийната сфера.

Дончева отбеляза, че Драшков е наблюдавал ресори като икономиката и предоставянето на българско гражданство. Известно е, че при сегашното правителство ДАНС много се приближи до функциите си при Костов - те станаха част от икономиката, уточни тя.

Драшков бе зам.-шеф на ДАНС и при предишното правителството, но бе в конфликт с Алексей Петров – тогава дясна ръка на бившия председател Петко Сертов, а сега обвиняем за глава на престъпната група "Октопод". Драшков бе уволнен в края на мандата на кабинета "Станишев" покрай скандалите, които тресяха агенцията. Той бе възстановен на поста от премиера Бойко Борисов.

След като се разбра, че и това правителство маха Драшков, бившият премиер Сергей Станишев коментира не без самоирония: "Но се очертава една тенденция – когато г-н Драшков освободи ДАНС, идват избори и правителството си ходи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?