ДАНС разсекретява части от делото "Галерия"

ДАНС разсекретява части от делото "Галерия"

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е издал заповед за разсекретяването на информационното дело "Галерия". Заповедта на Сертов е от вторник и по силата ѝ ще се създаде работна група, която ще прецени каква част от събраните материали ще станат достъпни. Това съобщиха от ДАНС пред Mediapool в сряда.

Няма срок, в който работната група трябва да свърши работата си.

Информационното дело "Галерия" бе започнато от ДАНС по повод на публикации на спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Зад сайта стояха пребитият журналист Огнян Стефанов и бизнесменът Младен Мутафчийски. "Опасните" публикуваше предимно информации за личния живот на президента Първанов, за премиера Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС и едновременно с това бизнесмен и преподавател в УНСС Алексей Петров.

От ДАНС обясниха, че "Галерия" има за цел основно да проследи контактите на Огнян Стефанов с хора от политически среди и спецслужбите. Покрай това обаче между кориците на делото са попаднали журналисти от почти всички национални медии и депутати.

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".

Народният представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката. Писанчев отрече самоволно да е правил какво и да е, а отговорността за стартирането на делото започна да се прехвърля между Петко Сертов и вече уволнения му заместник Иван Драшков.

В крайна сметка от ДАНС признаха, че специалните разузнавателни средства са приложени законно само спрямо Огнян Стефанов и че "Галерия" е водено по начин, отклоняващ се от първоначално поставените цели. "Събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се отнесе към предмета на делото. Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са (в повечето случаи немотивирано) разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати", заявиха тогава от ДАНС и обещаха да разсекретят делото, когато то завърши.

Преди от агенцията да се "разкаят" за неправомерното подслушване, вътрешната парламентарна комисия изпрати всичките документи от проверката си в ДАНС на прокуратурата. Държавното обвинение трябва да се произнесе дали служители на ДАНС са извършили престъпление от общ характер с образуването и воденето на "Галерия". Вече четвърти месец отговор от прокурорите няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?