Според бившия премиер Бойко Борисов

Само некомпетентността била пречка Делян Пеевски да оглави ДАНС

ГЕРБ ще се върне в парламента, ако "отстранят" Атака, а Иван Костов правил нов проект с Цветан Василев

Само некомпетентността била пречка Делян Пеевски да оглави ДАНС

Единствената причина, заради която бившият министър-председател Бойко Борисов смята, че скандалният депутат и медиен бос Делян Пеевски е неподходящ за шеф на ДАНС, е фактът, че парламентаристът със спорна репутация бил некомпетентен. Това стана ясно от думите на експремиера в събота, в ефира на БНТ.

След като уточни, че софиянци можели да ходят на протест с хубавото метро, което той им построил, Борисов лансира още няколко тези, сред които място намери сценарий при, който ГЕРБ се връща в парламента, ако ДПС и БСП отстранят „Атака“.

Лидерът на опозиционната партия обяви също, че бившият председател на ДСБ Иван Костов дирижира формацията задкулисно и подготвя нов политически проект, съвместно със собственика на Корпоративна търговска банка – Цветан Василев.

За Пеевски

По темата за Пеевски, чието назначение начело на ДАНС взриви обществото и предизвика протести, нестихващи вече 23 дни, Борисов заяви, че той бил неподходящ за контраразузнаването, защото службата била тежка, а депутатът нямал опит.

„Това е служба, в която офицерите трябва да са добре запознати с всички тънки нишки, с които са привързани службите в света и каналите на информация. Когато сложиш чуждо тяло, тя спира да работи. Затова и Пеевски не е подходящ", допълни той.

За Костов и Цветан Василев

Очевидно ядосан от факта, че новият реформаторски блок, за който преговори водят ДСБ, Движение България на гражданите, Зелените, Синьо Единство и формацията на Касим Дал, се разграничават от ГЕРБ, Борисов атакува и зараждащата се дясна структура.

"Костов и Цветан Василев са едно и също нещо“, заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му Делян Пеевски е бил добре използван и за няколко часа е станал най-мразеният човек в държавата. "А неговият покровител Цветан Василев остана чист и си прави сега десен проект", каза той. 

Борисов обясни, че целта била да се използват многолюдните протести, за да се появи нов десен субект в политиката. Проектът бил финансиран от КТБ, медийната среда била създавана от водещия в ТВ7 Николай Бареков чрез конфронтация с ГЕРБ, а Костов дирижирал зад кадър своите, независимо че публично се оттегли от ръководството на ДСБ след изборите.

Засега десните формации отказват да поканят за разговори ГЕРБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев вече обяви, че партията на Борисов и СДС имат общ път, който обаче бил различен от този на "реформаторския блок". 

Лидерът на ГЕРБ обясни, че именно Иван Костов е спомогнал да се върнат на власт ДПС и БСП. В последствие той обясни, че е изпълнил всички десни искания, а реформаторският блок „любезно е отклонил“ поканата му за общи действия с мотива, че не са съгласни с определени лица в партията му. „Кой ще стои до мен си е моя работа, аз не им казвам нищо за Москов, Иван Иванов или там Деница“, завърши Борисов.

За КТБ и медиите на Пеевски

В отговор на въпрос Бойко Борисов нарече неверни твърденията, че в края на управлението на тройната коалиция парите на държавни дружества, депозирани в КТБ са наброявали 500 млн. лв, а в края на мандата на ГЕРБ - 1.5 млрд. лв. Tой заяви също, че медийната империя около банката е била изградена преди идването му на власт. "По наше време нищо не се е случило. Ако бях тръгнал да съсипвам тези медии, щяхте да викате...", каза бившият премиер. 

Борисов отказа да коментира и слуховете, че бившата му приятелка Цветелина Бориславова възнамерява да прави партия и препрати за въпроси към нея. "Не зная дали има или няма намерения. По-склонен съм да мисля, че няма", коментира той. 

За връщането в парламента, вот на недоверие и страха от Сидеров

В момента, в който Михаил Миков или прокуратурата отнеме имунитета на Волен Сидеров или гарантират реда и спокойствието, ГЕРБ ще се върнат в пленарна зала и ще поискат вот на недоверие, стана ясно от думите на Борисов.

"Тогава ще искаме вот на недоверие, ще се борим парламентарно, докато падне този парламент и да се направят предсрочни избори”, каза той

 "Те (БСП и ДПС – бел.ред.) знаят, че ще има предсрочни избори. Въпросът им е колко време ще могат да си купят. Това, което чух, че ще взимат 1 млрд. лв., за да покриват някаква имагинерна дупка, която не съществува на практика, при по-добри приходи в бюджета от заложените от нас, при това, че МВФ го казва, те най-хитричко взимат само едно изречение и пускат – че социалните мерки били добри”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ, който три години ползваше подкрепата на „Атака“ в парламента каза, че БСП и ДПС "седят и гледат Сидеров като малки деца майка си, защото зависят от него“.

Борисов уточни, че е извадил депутатите си от парламента именно заради националиста, понеже ходи с „пистолет, палка и белезници“ в Народното събрание. "Искаше да бие и Деси Атанасова“, аргументира се Борисов. По-късно заяви, че Сидеров му говорил в пленарна зала какви ли не неща, като "майката е най-малкото“.

"Той това иска – да ме провокира и след като се хванем за гушите ние да излезем лошите“, коментира още лидерът на ГЕРБ, оставяйки впечатление, че според него Сидеров го провокира, за да може Борисов да го набие.

„Неговите хора (на Сидеров – бел.ред.) от телевизия „Алфа” дни наред стоят пред дома ми под немия поглед на властта. Комшиите не могат да спят, да отидат на работа. От една страна парламентът блокиран, от другата страна – дома ми блокира. Къде да ходя?”, каза още бившият премиер.

За изборите, Плевнелиев, еманципацията, офшорките и хубавата реч

След като се обяви за нови избори през септември, за да можели хората да си починат два месеца, а и понеже имало „по закон срок от 45 дни“, Борисов направи кратка ретроспекция към февруарските протести.

Припомняйки отново, че не е диктатор и дал оставка, според него, на втория ден от протестите за тока, бившият премиер обясни, че причината за бунта тогава – сметките за ток, били капан, заложен от БСП.

"Такъв номер ни направиха с цената на тока и вдигането на сметките, че ние…“, заяви Борисов. "Тези от БСП. Има много добри манипулатори и добри специалисти в подривната дейност“, добави той. След което изтъкна, че председателят на левицата Сергей Станишев в началото на годината всеки ден му искал оставката“.

Веднага след това Борисов призова още веднъж през есента да бъдат направени нови избори.

В този смисъл той похвали речта от петък на държавния глава Росен Плевнелиев. С уговорката, че ако каже нещо хубаво за словото „веднага ще кажат, че е президент на ГЕРБ“, Борисов обясни, че „лошо не може да каже“.

Веднага след това той уточни: "Плевнелиев много бързо се еманципира“.

"Той е изключителен демократ и свестен човек“, допълни Борисов и се прехвърли на темата с офшорните сметки на президента. „Не казвам, че ги има, но защо му ровят в бизнеса от преди 20 години“, заяви той. „Освен това офшорните сметки са инструмент, ето и "Кока кола" е в офшорна зона. Това е нормален бизнес инструмент. ", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България