Орешарски "особено впечатлен" от папа Франциск

Орешарски "особено впечатлен" от папа Франциск

Папа Франциск прие на аудиенция българския министър-председател Пламен Орешарски в резиденцията си. По-късно в сряда Орешарски се срещна в Рим и с италианския премиер Матео Ренци.


"Посещението при папата винаги е предизвикателство. Особено съм впечатлен от личността на Негово Светейшество папа Франциск. Това е много ерудиран човек и затова използвах повода да благодаря за традицията вече всяка година българска делегация на високо равнище да посещава Ватикана и да поднасяме признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска", каза Орешарски.

 

Аудиенцията продължи около половин час, в който премиерът Орешарски поговори с папа Франциск и в края на срещата му подари копие на творбата с маслени бои "Йерусалимия". Платното е рисувано през ХІХ век, а авторът е неизвестен

 

"Обсъдихме и други въпроси в контекста на все по-добрите комуникации между двете църкви, което мисля, че е в интерес на общото разбирателство по света", добави Орешарски.

 

Той обясни, че с Ренци са обсъдили двустранното сътрудничество и са стигнали до съгласие, че двете страни страни трябва да подкрепят съвместните бизнес инициативи.

 

"Между България и Италия няма открити въпроси. Италия е изключително важен наш партньор, номер едно в експортната ни листа и сериозен инвеститор", каза Орешарски.

 

Срещата бе първоначално планирана за миналата седмица, но в последния момент бе отменена от италианската страна.

 

"Говорихме за ускоряване на работата по транспортен коридор номер Осем и по въпроси, свързани с председателството на Италия на Европейския съюз, което започва след няколко
седмици. Сред приоритетите на премиера Ренци са растеж, работни места и миграционната политика. Тези теми съвпадат с нашия дневен ред, особено икономическия растеж и заетостта", каза Орешарски.

 

Говорихме и за по-второстепенни въпроси, които засягат двете страни, като например изучаването на италианския опит при обучение на либийски военнослужещи и работа с емигрантите, добави той.


Пламен Орешарски каза, че е поздравил Матео Ренци за добрия резултат на евроизборите в Италия в неделя.

 

"Аз евроизбори няма да правя, така че този опит няма да ми е особено полезен", добави премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България