Орешарски от Боровец: Вероятността ГЕРБ да се завърне на власт спира инвеститорите

”Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността  – реална или хипотетична – от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Боровец, където в събота започна семинар на правителството и БСП.

Той посочи още, цитиран от правителствената пресслужба, че създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата.

”Ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са административните тежести…Слабите реакции на вътрешното търсене подсказват и за недостатъчно потребителско доверие – друг фактор на икономическия растеж”, добави премиерът.

Той каза още, че администрацията е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си.

”Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести”, каза министър-председателят и добави, че е необходимо по-бързо изменяне на законовата и подзаконовата нормативна рамка.

Пламен Орешарски отбеляза още, че преобладаващата част от позитивните стъпки на кабинета са стабилизационни, но са необходими и видими структурни постижения.

”Овладяхме ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана”, каза министър-председателят.

Във връзка със събираемостта на бюджетните приходи Орешарски коментира, че ”приемливите резултати в края на миналата година бързо ще се обезценят, ако тази година не постигнем видим обрат в тенденциите и в крайните ефекти”.

Той посочи още, че е важно в здравната система да се овладеят негативните тенденции, формирани и развили се в последните 10 години.

 ”Предстои ни да продължим усилията за подобряване на бизнес климата, да увеличим степента на събираемост на приходите в бюджета, да финализираме Споразумението за партньорство и да задвижим проектите по новите оперативни програми, да стабилизираме енергетиката, да преодолеем инертността в здравеопазването и да изградим системите за финансов контрол, да пресечем нерационалните практики в образованието и да насочим политиките ни към учениците, да проведем борба за ефективно налагане на върховенството на закона, за да отговорим на очакванията на българските граждани, да проведем политики на реиндустриализация; да продължим да рационализираме администрацията и да се фокусираме върху електронното управление”, обяви Орешарски.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви от своя страна, че семинарът трябва да подготви план за действие.

”Моментът е много подходящ да се премине към по-целенасочено, стратегическо и последователно действие за реализацията на програмата на правителството“, заяви Станишев.

”Удържахме на огромен натиск, правителството и парламентът устояха”, каза още лидерът на БСП.

Здравеопазването и политиката спрямо Украйна вероятно ще са сред водещите обсъждани теми след поредицата от критики от последните дни по адрес на ресорните министри.

Очаква се разговорите по същество да бъдат в неделя.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?