Орешарски открива ресторант "София" в Ханой

Орешарски открива ресторант "София" в Ханой

Премиерът Пламен Орешарски ще бъде на официално посещение във Виетнам от 6 до 9 април 2014 г., съобщи правителствената информационна служба.

Това е поредното азиатско турне на Орешарски, който не е имал официална визита в страни от ЕС, извън посещенията му във Брюксел.

В неделя премиерът ще присъства на откриването на първия български ресторант "София" в Ханой и ще се срещне с виетнамски граждани, които са учили и работили в България. 

В понеделник министър-председателят ще поднесе венци пред Паметника на националните герои и мъченици и пред мавзолея на президента Хо Ши Мин. След това пред сградата на президентския дворец ще се проведе церемония по официалното посрещане на премиера Орешарски.

Същия ден българският премиер ще има среща на четири очи с виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг преди пленарното заседание на двете делегации. След заседанието ще се проведе церемония по подписване на двустранни документи.

В понеделник  Пламен Орешарски ще се срещне и с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг, с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг и с президента на Виетнам Чьонг Тан Шанг.

Във вторник министър-председателят ще бъде в град Дананг, където ще разговаря с председателя на Народния комитет на Дананг и ще участва в откриването на българо-виетнамски бизнес форум. По- късно през деня премиерът ще посети град Хой Aн.

В сряда Орешарски ще пътува до град Хюе, където ще проведе работни срещи.

В българската делегация във Виетнам са включени още министрите на земеделието и храните, на културата и на транспорта, както и зам.-министърът на икономиката и енергетиката. В състава на делегацията има и предприемачи, които се интересуват от бизнес с виетнамски партньори.

"С това показваме, че имаме не само намерения за задълбочаване на политическото сътрудничество, а най-вече установяване на по-тесни икономически контакти", казва Орешарски в интервю за радио "Гласът на Виетнам".  

Той изтъква, че във Виетнам живеят много студенти, които са завършили в нашата страна. "Тези виетнамски граждани, които са български възпитаници са мост за по-нататъшно сътрудничество между двете страни и за задълбочаване на чисто човешките контакти между гражданите на Виетнам и на България", добави премиерът. Според него продължаващите добри отношения с Виетнам са ключови с оглед установяването на контакти и с други страни в региона.

Споделяне

Още от България