Орешарски само “заварил“ медийната мощ на Пеевски

снимка БГНЕС

Бившият премиер Пламен Орешарски показа в събота естественото си предпочитание да говори за дълговата спирала, в която навлизали българските публични финанси, отколкото да разкрие ролята на Делян Пеевски по време неговото правителство.

“Аз заварих тази медийна мощ (на депутата от ДПС Делян Пеевски – б.р.), защо мен питате? Има друг, когото трябва да питате", каза бившият министър-председател в отговор на въпрос на Нова телевизия дали е знаел за медийната и финансова мощ на депутата от ДПС Делян Пеевски и дали "Булгартабак" не върви по пътя на КТБ.

- Я дайте един пример! Г-н Пеевски кога придоби медийната мощ? Моля, отговорете! Ами защо не питате г-н Борисов, попита Орешарски водещата на Нова тв.

- Ще го питам, когато дойде тук, отвърна тя.

- Много ще ви бъда благодарен, каза Орешарски.

Той бе поканен в предаването заради свой пост във "Фейсбук", че фалитът на КТБ е бил подготвен от първия кабинет на Бойко Борисов, а България навлизала в дългова спирала и има риск от “гръцки сценарий“.

Въпросите за Пеевски бяха зададени в контекста на наближаването на годишнината от събитията от 14 юни 2013 година. Това бе денят, в който Делян Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС по предложение на Орешарски. Последваха масови протести и  оставката на правителството.

По този повод бившият премиер отново каза, че назначаването вече е отчетено като грешка, но е било политическо решение, за което трябва да се питат Сергей Станишев и Лютви Местан.

На въпроса дали той не е оспорил решението за назначаването на Пеевски, Орешарски отговори с въпрос: "Това ли е най-интересното от днешния ден?". Той каза още, че не е забелязал медиите да са отразили годишнината от февруарските събития през 2013 година, които доведоха до оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

По темата за дълговете на държавата Пламен Орешарски обясни, че днешното увеличение на приходите в бюджета се дължи на мерки, взети през неговото управление.

"Ако това мнозинство много добре събира приходи, защо не го направи в първия мандат?", попита Орешарски.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?