Орешарски си направи устата за 25 % съкращения на учителите

Орешарски си направи устата за 25 % съкращения на учителите

Финансовият министър Пламен Орешарски си направи устата за 25-процентно съкращаване на учителския персонал в средното образование, след което да се говори за конкретни цифри за възнагражденията в сектора. Това стана на поредния кръг от преговори с учителските синдикати в неделя, които приключиха неуспешно и с опити на просветния му колега Даниел Вълчев да замаже предложението на Орешарски.

Така в голяма част от учебните заведения в страната – основно в големите градове, учениците трета седмица ще си останат вкъщи, след като двете страни не постигнаха споразумение и се уговориха да продължат в понеделник, но на експертно ниво и без участието на медиите в тях.

От записан от бТВ разговор между двамата министри стана ясно как се уговарят да размотават стачниците с числа и "експертни разговори".

Преговорите започнаха с изявление от страна на финансовия министър, че с гарантираната 13-а заплата на учителите, преподавателското средно месечно възнаграждение става 472 лв., което е над средната заплата за страната и ние сме единствената държава в Източна Европа с такова съотношение.

От всички 27 държави-членки на ЕС в малко страни, предимно в по-богатите, средната учителска заплата е по-голяма от средната за страната, допълни Орешарски, отбелязвайки, че  живеем в България с български стандарти, с български цени и производителност на труда в пъти изоставаща например от тази в съседна Сърбия. Освен това изпреварващото увеличаване на заплатите в средното образование трябва да бъде съпътствано с подобни темпове и на заплатите във висшето, допълни финансист № 1.

Той отбеляза още, че сегашният преподавателски състав в средното образование е с 25 процента повече от необходимото и може да се говори за стъпки за увеличение на заплатите на учителите в средното образование при 75 на сто от тях. "Нека тръгнем от тези цифри и после да стигнем до заплащането", предложи Орешарски

Това негово изказване естествено породи остра реакция сред профсъюзите, а просветният министър Даниел Вълчев побърза да тушира изказването на финансовия си колега, отбелязвайки, че засега никой никого не смята да съкращава, но правилото е където има деца да има и преподаватели, а където липсват ученици – да се съкращават преподаватели.

"Дай да разваляме седянката"

Микрофон на бТВ обаче успя да хване разговор между двамата министри, които се уговарят да размотават преговорите.

По време на пресконференцията, мислейки че никой не ги чува, Орешарски се обръща към Вълчев с думите:  "Дай да разваляме седянката. Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време.
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва.От утре експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев: Сега уважаеми колеги да продължим нашата работа..."

Пред синдикатите Орешарски посочи, че увеличението на заплатите в средното образование пряко или косвено ще дойде от преразпределение от други сектори и поиска от синдикатите гаранции, че след като бъдат уточнени цифрите за заплатите в средното образование, няма да настояват за по-високи възнаграждения в други сектори.

По този повод председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев отбеляза, че неговият синдикат активно си сътрудничи за определяне на приоритетните сектори на държавата с Министерството на финансите. Той заяви, че според него има сектори, които трябва да бъдат ликвидирани, за да бъдат изразходвани ефективно държавните пари, но не посочи кои.

Според Даниел Вълчев до някакъв резултат ще се стигне с повече преговори и повече разбиране на позицията на другия. Той изрази надеждата си преговорите в неделя да са били стъпка напред в разрешаването на проблема с учителската стачка.
"В предишните дни главно се правеха декларации, а днес взехме едно добро решение за експертна среща, където ще бъдат направени няколко предложения и ще започнем да говорим с езика на числата”, каза Вълчев . "Когато на масата на преговорите има конкретни икономически числа, проблемът доста бързо може да бъде решен“, добави той.

В момента се обсъжда колко да са допълнителните плащания в средното образование до края на годината. Вълчев отбеляза, че уважава позицията на синдикатите тези плащания да се включат към базовите заплати, но според МОН те не трябва влизат в основните възнаграждения, а да се изплатят на няколко пъти до края на годината.

Споразумение за целия мандат

Според него независимо колко дълго и с какви компромиси ще се преговаря със синдикатите в образованието, споразумението, което се постигне, трябва да бъде до края на мандата на кабинета.

Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов отново настоя в преговорите да се включи и премиерът Сергей Станишев, като обясни, че диалогът не бива да се проточва безкрай.

Представителите на властта от своя страна посочиха, че в разговорите трябва да се включи и Националното сдружение на общините, които са собственици на основната част от училищата.

Същата теза изказа ден по-рано и премиерът Станишев, а министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посочи, че е възможно заради претенциите на учителите да се наложи преразглеждане на размера на 10-процентния плосък данък, който правителството реши да въведе от догодина. Това веднага бе определено от учителските синдикати като опит за противопоставяне на обществото и настройването на хората срещу исканията на преподавателите.

Същото становище изказа в неделя и неформалният лидер на ГЕРБ и кандидат за втори кметски мандат в Бойко Борисов, според когото Станишев абсолютно необосновано прехвърля въпроса с учителските заплати от държавата върху общините.

"Вместо правителството да направи всичко възможно да се справи с управленската и нормативна неразбория в образователната система, то се възползва от нея да манипулира обществото", коментира в съобщение Борисов. Той посочва, че работодател на директорите в общинските училища е МОН, чрез регионалните си структури, а чрез директорите - и на учителите, и твърдението, че общините са работодатели в 80 процента от училищата в страната е не само некоректно, а издава или непознаване на фактите, или по-лошо - желание за манипулиране на обществото и в частност - на протестиращите учители.

Борисов ще се срещне утре със стачкуващите, за да демонстрира "нашето разбиране, че начинът за решаване на конфликти е ефективен диалог, провеждан на масата, очи в очи с партньорите". С учители ще се срещне и опонентът му Константин Папазов.

Споделяне

Още по темата

Още от България