Организираната престъпност ще действа като Ал Каида, прогнозира Борисов

Не е далече времето, в което организираната престъпност ще започне да преследва целите си като Ал Каида или други терористични организации, прогнозира главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред участниците в международна научна конференция "Разширяването на НАТО - укрепване на сигурността и защитата на личността".

Организираната престъпност осъзнава, че във всеки един момент, когато едно правителство тръгне на по-открита битка срещу престъпните групи с няколко подобни атентати, то може да бъде извадено от равновесие, смята Борисов. Той посочи, че дефиницията на тероризма няма да бъде пълна, докато в нея не се включат и актове като например взривяването на жилищни блокове.

Критериите, които важат за международния тероризъм, са валидни и за организираната престъпност. "Мое мнение е, че не само тероризмът се интернационализира. Мнение на почти всички директори на служби по света, с които съм говорил е, че организираната престъпност също се интернационализира", разкри главният секретар.

По думите му тази тенденция е още по-валидна в райони като Балканите. "България се намира на кръстопът и то сред доста размирни държави. Но тя е и добре развиваща се държава, поради което е притегателен център за живеене и установяване на бизнеса на престъпни босове и лица", коментира ген. Борисов. Той каза още, че засега няма данни спрямо обекти на чужди страни и на

международни организации, разположени на българска територия, да са планирани терористични актове. Такава опасност обаче не трябва да се игнорира, подчерта Борисов.

Споделяне

Още от България