Организираната престъпност ще действа като Ал Каида, прогнозира Борисов

Не е далече времето, в което организираната престъпност ще започне да преследва целите си като Ал Каида или други терористични организации, прогнозира главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред участниците в международна научна конференция "Разширяването на НАТО - укрепване на сигурността и защитата на личността".

Организираната престъпност осъзнава, че във всеки един момент, когато едно правителство тръгне на по-открита битка срещу престъпните групи с няколко подобни атентати, то може да бъде извадено от равновесие, смята Борисов. Той посочи, че дефиницията на тероризма няма да бъде пълна, докато в нея не се включат и актове като например взривяването на жилищни блокове.

Критериите, които важат за международния тероризъм, са валидни и за организираната престъпност. "Мое мнение е, че не само тероризмът се интернационализира. Мнение на почти всички директори на служби по света, с които съм говорил е, че организираната престъпност също се интернационализира", разкри главният секретар.

По думите му тази тенденция е още по-валидна в райони като Балканите. "България се намира на кръстопът и то сред доста размирни държави. Но тя е и добре развиваща се държава, поради което е притегателен център за живеене и установяване на бизнеса на престъпни босове и лица", коментира ген. Борисов. Той каза още, че засега няма данни спрямо обекти на чужди страни и на

международни организации, разположени на българска територия, да са планирани терористични актове. Такава опасност обаче не трябва да се игнорира, подчерта Борисов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?