Орхан Памук обвини ЕС в сервилност спрямо Анкара

Орхан Памук

Турският писател Орхан Памук обвинява Европейския съюз в сервилност спрямо Анкара и твърди, че Брюксел е предпочел да игнорира посегателствата върху правовата държава заради кризата с мигрантите и борбата срещу Даеш (ИД), предава АФП.

В интервю, поместено в неделния брой на всекидневника "Хюриет“, Нобеловият лауреат за литература от 2006 г. казва: Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Те се отнасят към нас както по-рано към Саудитска Арабия: Ако те (турците) правят каквото искаме, няма значение какво вършат у дома, добавя той.

Според писателя борбата срещу групировката "Ислямска държава" и кризата с мигрантите - две предизвикателства заради които ЕС не може да мине без Турция, е вързала ръцете на Европа.

Както вече бе съобщено, през ноември Анкара и Брюксел подписаха план за действие, който предвижда европейска помощ от 3 милиарда евро за турските власти в замяна на ангажимента им по-добре да контролират границите си и да се борят срещу каналджиите.

В рамките на това споразумение Брюксел се съгласи да поднови преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, отдавна зациклили по няколко преговорни глави, сред които правата на човека.

Срещу ислямско-консервативното управление на президента Ердоган се сипят обвинения, че иска да накара да замълчи всеки критичен глас в страната чрез все по-голям натиск срещу медиите.

Преди дни турското правосъдие поиска доживотен затвор за двама опозиционни журналисти – Джан Дюндар и Ердем Гюл - които президентът Ердоган нарочи заради статия, обвиняваща режима, че доставя оръжия на сирийските ислямисти.

Аз съм човек, който предпочита да каже: "Нека говорим единствено за литература“, но това вече е невъзможно. Човек не може да седне да си пише романа, когато Джан Дюндар е в затвора, заявява Орхан Памук пред "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Споделяне

Още от Европа