След като излежа 2 години и 3 месеца от 5-годишната си присъда

Осъденият за убийство иконописец Йордан Опиц освободен предсрочно

Йордан Опиц.

Иконописецът Йордан Опиц, осъден за убийството на 25-годишния Мариян Янчев, е освободен предсрочно от затвора, съобщиха от правосъдното министерство във вторник.

Причината е, че възрастният мъж е излежал близо половината от присъдата си – 2 години и 3 месеца от 5-годишното си наказание. Освен това той е имал примерно поведение, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.

Случаят с Йордан Опиц предизвика сериозни вълнения сред обществото през септември 2012 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го осъди ефективно, макар и намалявайки наказанието му на 5 години заради влошеното му здраве и добрите му характеристични данни.

Иконописецът бе обвинен за убийството на младия Янчев, когото бе застрелял пред кооперацията си в центъра на София с личния си газов пистолет, незаконно преправен на боен. Трагичният инцидент се случи на 5 февруари 2007 г., когато Опиц и негови съседи виждат двама младежи във входа на жилищната сграда и решават, че са влезли да крадат. Обяснението е, че кооперацията е многократно обирана.

За да попречат на заподозрените да избягат, съседите заключват входната врата, отрязвайки пътя за бягство на двамата. Те обаче отварят прозореца към полуетажа на стълбището и скачат от там. Тогава Опиц излиза от входа и прострелва Янчев в гърба в момента, когато той току що се е приземил на земята в опит да избяга.

Защитата на иконописеца твърдеше по време на делото, че той е произвел изстрел при самозащита, защото застреляният е имал оръжие и е искал да нападне Опиц. Съдебните състави, разгледали казуса, обаче приеха за безспорно доказано, че че изстрелът е произведен докато младежът е бил в приклекнало положение, в ръцете си не е държал оръжие, а единственият инструмент, годен за употреба като оръжие у него била една отвертка.

Само два месеца, след като влезе в затворническото общежитие в Казичене, осъденият поиска помилване от президента Росен Плевнелиев, като в негова подкрепа бе събрана подписка с над 2000 подписа. Молбата му за помилване пък бе внесена в президентството от ВМРО, но вицепрезидентът Маргарита Попова я отхвърли. От партията на Красимир Каракачанов тогава настояваха за промени в закона, които да разширят правото на използване на оръжие при самозащита.

Тази идея е сериозно застъпена и настоящата програма на Патриотичния фронт, който подкрепя правителството. Наскоро националистите от ВМРО и НФСБ проведоха среща с правосъдния министър Христо Иванов, за да обсъдят законодателни мерки за справяне с битовата престъпност. Разширяването на правото за използване на оръжие при самозащита бе един от основните акценти в разговорите им.

В момента законът не разрешава използването на сила или оръжие, която надвишава опасността за използващият ги. Според Наказателния кодекс в подобни случаи може да се приеме наличие на т.нар. "крайна необходимост" само при "непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените".

Самият Опиц продължава упорито да твърди, че макар да е прострелял Мариян Янчев, неговият изстрел не бил причината за смъртта му. "Не може да се забрави, но не се оплаквам. Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е", коментира той пред бТВ след излизането си от затворническото общежитие. Именно частната телевизия бе една от медиите, които недвусмислено се обявиха в негова защита, след като окончателно бе осъден от ВКС на 10 септември 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?