Осем строежа в София спрени заради нарушения

Заради груби нарушения на изискванията за осигуряване на безопасни условия на труд са спрени 8 строителни обекта в столицата, съобщиха във вторник от Главната инспекция по труда.

Нарушенията са били открити при внезапна проверка  като неизрядните обекти са в различни столични райони. 25 инспектори по труда от дирекциите "Инспекция по труда" София - град и Софийска област са проверили 18 строителни обекти.

На строителните площадки са заварени 254 работници като от тях 23 са били без сключени трудови договори.  За 226 строители се оказало, че в момента на проверката полагат извънреден труд.   

От инспекцията съобщиха още, че вследствие на проверките от средата на август до момента са изплатени забавени заплати за над 11 милиона лева. 

Най-големи трудови възнаграждения през седмицата, след извършени от ГИТ проверки, са издължени  в предприятията: "Автомагистрали" ЕАД - 660 000 лв., Летище София ЕАД - 489 651 лв., "Конструмет" ООД - 84 889 лв. и от предприятия в икономически дейности: "Строителство на сгради", "Строителство на съоръжения", "Специализирани строителни дейности" и "Охрана и разследване".

Споделяне

Още от България