Още 1 млн. дка обработваема земя са защитени от град

Още 1 млн. дка обработваема земя са защитени от град

Нов команден пункт с 22 ракетни площадки от днес ще защитава около 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив.

Новият полигон се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора. Той ще защитава нови 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж, съобщиха от Министерството на земеделието.

До момента Изпълнителната агенция за борба с градушките защитаваше близо 4 млн. дка обработваема земя на територията на двете области.

Инвестицията в новия команден пункт и площадките възлиза на 1.09 млн. лв.

След откриването на командните пунктове в Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са общо 256. Предстои пускането на още 5 нови противоградни площадки към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

В реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, което Изпълнителна агенция "Борба с градушките" осигурява. Към момента агенцията разполага с 5 радара. Те са разположени във Враца (Бърдарски геран), Сливен (Старо село),• Пловдив (Голям чардак), Пловдив (Поповица) и Монтана (Долно Церовене).

На интернет страницата на Агенцията може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?