Още 1 млн. дка обработваема земя са защитени от град

Още 1 млн. дка обработваема земя са защитени от град

Нов команден пункт с 22 ракетни площадки от днес ще защитава около 2 млн. дка земя в областите Стара Загора и Пловдив.

Новият полигон се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора. Той ще защитава нови 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж, съобщиха от Министерството на земеделието.

До момента Изпълнителната агенция за борба с градушките защитаваше близо 4 млн. дка обработваема земя на територията на двете области.

Инвестицията в новия команден пункт и площадките възлиза на 1.09 млн. лв.

След откриването на командните пунктове в Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са общо 256. Предстои пускането на още 5 нови противоградни площадки към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

В реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, което Изпълнителна агенция "Борба с градушките" осигурява. Към момента агенцията разполага с 5 радара. Те са разположени във Враца (Бърдарски геран), Сливен (Старо село),• Пловдив (Голям чардак), Пловдив (Поповица) и Монтана (Долно Церовене).

На интернет страницата на Агенцията може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.

Споделяне

Още от Бизнес