Още 9 цивилни убити при нова американска атака в Афганистан

Още 9 цивилни убити при нова американска атака в Афганистан

Девет цивилни афганистанци са били убити при бомбено нападение в провинция Каписа, съобщи в понеделник заместник-губернаторът на провинцията Сайед Дауд Хашими. Ударът последвал ракетно нападение срещу американска база.

Американските сили потвърдиха провеждането на въздушна операция в района и казаха, че нямат точни данни за ранени и жертви, предаде ББС.

Новината дойде малко след като американските военни бяха обвинени за убийството на други 10 цивилни афганистанци в неделя, по време на обстрел в провинция Нангархар. Президентът на страната Хамид Карзай гневно осъди инцидента. Както и в предишни свои изявления, той призова международните сили да пазят цивилното население.

НАТО и водената от САЩ коалиция, която също действа в района, разследват случая.

Журналисти казаха, че американските военни са конфискували техни снимки и видеорепортажи след инцидента в Каписа.

Кореспондентът на ББС в Кабул припомня, че целта на международната мисия в Афганистан е да помага на правителството и местното население, но тежките боеве и самоубийствените атаки на талибани са довели до смъртта на хиляди невинни хора през последната година.

Зам.-губернаторът на провинция Каписа Сайед Дауд Хашими съобщи първоначално, че при операция на НАТО са убити 9 души, сред които пет жени и три деца. НАТО отрече каквото и да участие в нападението.

По-късно американските сили потвърдиха за въздушния удар, предприет в отговор на ракетно нападение срещу база на НАТО, при което “двама мъже с AK-47” са били забелязани да напускат мястото на обстрела и да влизат в населено място.

Тези мъже съзнателно са се укрили в район с цивилно население, като в същото време са атакували коалиционни сили, каза говорителят.

Според местни хора, коалиционните сили са бомбардирали кирпичена къща, където са намерили смъртта си 9 души от семейството, което живеело там.

По повод предишното нападение, при което загинаха 10 цивилни, а други 35 бяха ранени, американски морски пехотинци обясниха, че то е било в отговор на талибанска засада със самоубийствен атентат и стрелба срещу конвоя им в населен район извън град Джалалабад, близо до Пакистан.

Настанените в болница ранени твърдят, че американците открили огън, без да бъдат предизвикани.

В изявление, цитирано от президентския дворец, Хамид Карзай “остро осъжда инцидента, станал заради самоубийствена атака срещу коалиционен конвой, която предизвикала коалиционните сили да открият стрелба срещу цивилни, при която са убити 10 човека”.

Хиляди местни хора излязоха в неделя да протестират заради смъртта на невинни хора край Джалалабад. Афганистанските власти започнаха разследване за обстоятелствата около военното нападение.

Асошиейтед прес обяви, че ще се оплаче пред американското командване, след като журналисти от агенцията казаха, че американски войници са заличили видеоматериал, показващ как трима души в кола са били застреляни по време на инцидента в неделя в провинция Нангархар.

Споделяне

Още от Свят