Още десет библиотеки ще се компютризират

Още десет библиотеки ще се компютризират

Десет столични библиотеки са включени в първата фаза на програмата ”Глоб@лни библиотеки – България”. Библиотеките ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетители и обучение за своите служители.

Целта на програмата е да насърчи модернизирането на обществените библиотеки в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Очаква се библиотеките да разширят обхвата на предлаганите услуги. Програмата ще им позволи работа в мрежа.

Програма ”Глоб@лни библиотеки - България” е част от инициативата на Фондация ”Бил и Мелинда Гейтс” – ”Глобални библиотеки”.

В рамките на програмата 900 обществени библиотеки ще получат ИТ-оборудване за посетителите, а 3000 служители от тези 900 и други 700 библиотеки ще преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г.

Общият бюджет на програмата за България е 50 милиона щатски долара, което включва 15 милиона грант от фондация ”Бил и Мелинда Гейтс”, дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона долара от ”Майкрософт”, както и съфинансиране на стойност 29 милиона долара от централния и местните бюджети в България.

840 библиотеки от 245 общини са кандидатствали за включване в програмата на Етап 2009 г. Предложенията бяха подадени съвместно с общините, с което местната власт декларира дългосрочен ангажимент към програмата.

Набирането на кандидатури за включване на библиотеки във втория етап на програмата ще стартира през март 2010 г.

Споделяне

Още от България