В 25-тия ден на недоволството срещу правителството

Още двама обявиха гладна стачка до оставката на кабинета

Подкрепящите Орешарски извиха опашка за бланки за импийчмънт на президента

Снимка: БГНЕС

В двадесет и петия ден на недоволството срещу правителството на Пламен Орешарски отново пред Министерския съвет се събират демонстранти, а към гладуващите в знак на протест Едвин Сугарев и фотографа Николай Генов се присъединяват по-малкият син на писателя Радой Ралин – Стефан Стоянов, и съпругата му Таня.

Двамата са обявили безсрочна гладна стачка до падането на марионетното правителство на Пламен Орешарски, съобщи в писмо до медиите Сугарев.

В пространството между "Дондуков" 1 и 2 отново се събират столичани, скандиращи "Оставка", "Мафия" и освиркващи правителството, които отказва да чуе техните искания.

В същото време контрапротестът в подкрепа на премиера, макар и по-краткотраен, започва да събира малко повече поддръжници, които в понеделник извиха две опашки -. за подписка в защита на Орешарски и за получаване на бланка за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, който миналата седмица призова управляващите да се вслушат в исканията на протестиращите срещу кабинета и да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Двадесет и една хиляди подписа са събрани в подкрепа на правителството "Орешарски" страната, а девет хиляди - в София, каза Деян Боричев, съорганизатор на контрапротеста. В подписката за отстраняване на държавния гласа са се включили около 150 души.

Пред НДК, където за 13-и път се събраха поддръжниците на Орешарски, също започват да проявяват творчество с нови лозунги като "Президент на дявола - оставка" и други. Има и възгласи срещу телевизии, които, според хората, манипулирали истината. Присъстващите призоваха да вземат мерки за поддържане на реда в столицата и да не се допускат прояви като вчерашното блокиране на "Цариградско шосе".

Правителството на Пламен Орешарски трябва да работи до месец май догодина, когато да се проведат следващите парламентарни избори. За това пък настояха граждани, определили се като протестиращи от "Орлов мост", и представители на палатковия лагер пред парламента.

Сутринта в понеделник се състоя и станалото също традиционно сутрешно пиене на кафе пред парламента. Около петдесетина протестиращи се разсънваха с чаша топла напитка от разположените кафе-машини край Народното събрание и викаха "Оставка", "Мафия". Роди се и идеята парите от продажбата на кафе при сутрешните протести да се дарят след падането на правителството или на дом за сираци, или на някоя църква. Другата идея е събраните средства да се дарят на съпругата на полицая, който почина след изтощителните смени по време на протестите.

Засилено бе полицейското присъствие в района. За разлика от предишните дни демонстрантите не блокираха движението по булевард "Цар Освободител" и то остана отворено за автомобили.

Сутрешните демонстранти решиха във вторник да се съберат на велошествие из центъра на София, а в петък да организират по времето на парламентарния контрол, упражняван над изпълнителната власт, и граждански контрол над депутатите.

Сборният пункт за утрешната "разходка" е в 08.00 часа на фонтаните на президентството. Демонстрантите приканват всички, които желаят, да се присъединят към тях с велосипеди и мотори. Те смятат, че управляващите не обръщат внимание на техния протест и е крайно време да се вслушат в исканията им.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?