Още един милион души евакуирани заради наводненията в Пакистан

Още един милион души евакуирани заради наводненията в Пакистан

Още един милион души са изселени заради наводненията в Пакистан, съобщи ООН, след като пакистанските власти наредиха нови евакуации в южната провинция Синд, предаде ДПА в петък.

"Над един милион души са били изселени през последните 48 часа в Синд", съобщи Стейси Уинстън от Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Пакистан.

Река Инд излезе от руслото си в близост до град Тхата и принуди властите да предприемат нови евакуации. "Хората от град Тхата и околните села са преместени на по-безопасни места" по дадено вчера нареждане, съобщи цивилният ръководител на окръга Манзур Ахмад Шейх. Според него на 300 000 души е било наредено да напуснат застрашени райони.

Започналите в края на юли наводнения в Пакистан заляха хиляди села и градове, унищожиха милиони хектари земеделски площи и взеха живота на над 1500 души. Според ООН от наводненията са засегнати най-малко 17.2 милиона души.

Световната организация призова за 460 милиона долара спешна помощ. Към 26 август тя е получила 325 милиона долара, като обещаната допълнителна помощ и дарения за Пакистан докарват общата сума до 1 милиард долара.

Усилията на спасителните екипи са затруднени от силните дъждове, а талибаните също може да са заплаха, особено за международните хуманитарни организации.

САЩ предупредиха, че има реална заплаха от нападения на екстремистки групировки над чуждестранни хуманитарни работници.

Уинстън заяви, че на този етап заплахите за сигурността се опират само на слухове, затова службите на ООН ще продължат работата си.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?