Още като лидер на БСП Първанов разбрал за контактите на Захариев с Ирак

Още като лидер на БСП президентът Георги Първанов е знаел, че социалистът и член на ВС на БСП Захари Захариев контактува с иракчаните от името на партията, става ясно от изявление на бившия посланик на Ирак в София Мохамед Амин за в. "Труд". След като през 1998 г. се пуска слух, че Захариев е приел дарение за БСП от Саддам Хюсеин, посланик Амин бил извикан от Първанов, който му обяснил, че Захариев не е представител на партията и посъветвал дипломата да не контактува с него.

Според Амин, г-н Захари Захариев е пожелал да се присъедини към група, която е пътувала за Ирак за рождения ден на Саддам Хюсеин на 28 април 1988 г. Самият Захариев отрича да е бил в Ирак през април, спомня си, че е ходил през юли.

Амин, който е бил посланик у нас в периода 1994-1999 г. обаче твърди, че Захариев е заминал със средства на иракското посолство, а в Ирак е показал пълномощно от БСП. И е получил дарение от 12 млн.барела нефт - същото количество, записано срещу името на БСП в разпространения в Ирак списък - за да лобира за режима на диктатора.

"Както е известно, Саддам прави дарение на приятелите на Ирак. Той обаче не го връчва директно, а чрез физически лица или фирми, казва посланикът на Ирак. - След завръщането на Захариев нямах информация за дарението. Появи се обаче слух, според който той е получил документ за дарението в Багдад. По-късно тогавашният председател на БСП г-н Първанов ме извика на среща и ми връчи писмо, в което се казва, че този човек никога не е представлявал БСП. За в бъдеще ме посъветва да не контактувам с него като представител на БСП.", заявява бившият иракски посланик.

От БСП вчера обявиха, че чак през 2002 г. са били питани от посолството на Ирак за "търговската дейност" на Захариев в Ирак и тогава се разграничили от нея. В писмото се казвало, че г-н Захари Захариев не е бил оторизиран да представлява БСП нито по икономически, нито по каквито и да било въпроси. Заявено било и че ръководството на партията не е обсъждало въпрос за подписване на протокол за сътрудничество с БААС.

Според информация също на "Труд" вчера бившият депутат от БСП е бил извикан спешно от президента Първанов. Ден след избухването на скандала Първанов разпореди на НРС и НСС да направят проверка по информацията, изнесена в арабския вестник Ал Мада.

Самият Захариев тази сутрин по Би Ти Ви заяви, че не е действал в Ирак от името на БСП, но там отлично знаели, че е сред дейците на соцпартията - в Багдад го приемали в качеството му на общественик.

В същото време, изброявайки, че е разговарял с вицепрезидента Рамадан, с Тарик Азиз, заместник-председател на Министерския съвет на Ирак, Захариев потвърди, че е провеждал политически срещи.

Нароченият за виновен за скандала от ръководството на БСП, обаче опроверга твърдението на соцлидера Сергей Станишев, че го бил извикал на "Позитано" 20 след проверка в централата и откриването на писмото до иракското посолство по запитване за Захариев. Още при избухването на скандала Захариев се свързал със Станишев и го информирал ръководството на БСП, че докато е работил за "Машиноекспорт", е договорил 1 танкер с петрол за фирмата на Петър Манджуков.

"Всички тези факти, които излязоха в публичното пространство с помощта, разбира се, на БСП, на Висшия партиен съвет, на нейния председател, между другото станаха на базата на моя най-подробна информация пред нашето ръководство. Тази информация беше дадена веднага след като се появи въпросната статия в иракския вестник. Значи преди около 3 дни", заяви Захариев.

Той бил учуден, че БСП се е разграничила от него преди две години. Запитан дали се чувства изкупителна жертва, Захариев отговори с "може би".

"Това не е вярно. В понеделник не съм имал разговор със Захариев!", отрече Станишев.

Още от България