Още няма следа от изчезналите край връх Ботев младежи

Засега без успех върви спасителната акция по издирването на изчезналите в събота в района на старопланинския връх Ботев трима младежи. Над 30 планински спасители и доброволци, както и военен и граничен хеликоптери с термокамери, парапланери и мотопланери се включиха в акцията в понеделник, която ще трае до падането на тъмнината и ако младежите не бъдат открити, ще се състави план за дейностите във вторник.

 

Засега спасителите смятат, че има шанс за младежите, но издирването им се затруднява от скалистия терен. Пряка връзка с изчезналите няма от 8 часа в неделя, предполага се, че батериите на мобилните им телефони са изтощени. В издирвателната акция още в неделя се включиха спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци, а в понеделник към тях се присъединиха още спасители и доброволци, ктри парапланера и два мотопланера, както и военен и граничен хеликоптер, оборудвани с топлинна камера за откриване на хора от въздуха, на които много се разчита в търсенето.

 

"Климатичните условия са добри, но труднодостъпният релеф затруднява издирването", обясни пред БНР Методи Тодоров, заместник-директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

 

"За съжаление все още нямаме резултат такъв, какъвто ние искаме. Резултат няма от наблюдението от въздуха. Реакцията е локализирана и всички неща, които правим - анализа, да направим тактика на търсенето е на юг от Ботев, защото те са тръгнали от там, местността Паниците е над Калофер. Трудностите, които идват, е от силно пресечения терен. Ненапразно името си носи този район Джендема. Той е скалист терен, с много дълбоки пропасти, има и растителност в по-ниската част... Все пак да не губим надежда", каза Тодоров.

 

Надеждите са парапланерите да открият изчезналите и да им спуснат пакети с храна до идването на спасителните екипи, което ще стане до три часа след установяването на местоположението на младежите, обясни кметът на Сопот Веселин Личев:

 

Надеждата е, че те не са в застрашаващо живота им състояние, каза Камен Якимов, дежурен в Планинската спасителна служба. Според него условията, не предизвикват някаква тревога за това, че примерно младежите нямат вода.

 

"Те знам, че нямат храна, но в зависимост от това какви действия те са предприели, доколко са се движили, доколко са се изморили, доколко са съхранили сили, предполагам, че не се намират в някакво застрашаващо живота им състояние" посочи Якимов.

 

Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново, а един е от Стара Загора. Те тръгнали с кола от Карлово и атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна, съобщава бТВ.

Споделяне

Още от България