Ограничени промени в Изборния кодекс, за да не се обърка нещо

Още няма яснота за преференциите в изборните листи

Фидосова към колега в правната комисия: "Не мисли за презервативи, мисли за шаран и да свършваме"

Искра Фидосова, Сн: БГНЕС

И на третото си поредно заседание, посветено на промените в Изборния кодекс, парламентарната правна комисия не успя да реши с каква бюлетина ще се гласува на изборите за Народно събрание и дали избирателите ще могат да отбелязват в нея предпочитан кандидат от листите.

На двете предишни заседания приемането на тези текстове отпадна по предложение на председателката на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ). На поредното заседание в четвъртък това се случи по предложение на Христо Бисеров от ДПС. "За тази тема вече е много късно. Предлагам днес да не се занимаваме с това, а да видим какво ще стане утре", каза Бисеров и сложи край на дискусията.

От коментари на Фидосова обаче става ясно, че ГЕРБ вероятно са ревизирали идеята си за отпадане на преференциалния вот. Преди седмица Фидосова твърдеше, че възможността за пренареждане на листата от избирателите трябва да отпадне. Тя изрази и намерението частично да бъде подкрепено предложението на левицата, в което гласуването е с интегрална бюлетина, но и с преференция.

Преди дни председателката на правната комисия твърдеше, че Изборният кодекс трябва да се преработи така, че да се въведе единна бюлетина (в момента за всяка партия бюлетината е отделна – бел. ред)., но преференцията да отпадне.

И понеже всяка позиция на ГЕРБ е предпоследна, в четвъртък Фидосова демонстрира нагласа управляващите да въведат интегралната бюлетина и да запазят възможността за пренареждане на листата.

Намесата на Бисеров отложи решаването на въпроса с най-спорния текст от ремонта на Изборния кодекс.

Депутатите се обединиха да не се работи върху текстовете, които уреждат избора на депутати в Европейския парламент. Мотивът им бе, че до вота за ЕП има още година и половина и има време за ново преработване на кодекса.

"Да не объркаме нещо в текстовете за евроизборите и затова гласуването да остане за по-нататък", призова Фидосова, според която намесата на депутатите в кодекса води до недоразумения.

Комисията гласува да не се допуска агитация в общинските и държавните учреждения, като този текст предизвика дебат що е това изборна агитация.

Мая Манолова от БСП се обърна към ГЕРБ: "Как не разбирате, че става дума за използването на цялата държавна машина на изборите"."Вие не го ли правехте през 2009 г.", репликира Фидосова. "Ние, вие, всички го правим", върна ѝ Манолова.

Размяната на реплики извика размисли на глас у депутата от ГЕРБ Емил Радев дали презервативите с щемпел на БСП, раздавани през 2009 г., са агитация.

Дочула, Фидосова се обърна към него: "Не мисли за презервативи, мисли за шаран и да свършваме".

Споделяне

Още от България