Още по-силно ограничаване на политическите права в арабския свят

Поведената от САЩ война срещу тероризма служи на автократични арабски лидери като оправдание за още по-голямо ограничаване на политическите права в страните им, сочи доклад на ООН, озаглавен "Развитие в хуманитарната област на арабския свят - 2003 г." .

Документът от 200 страници бе представен днес в Аман от Рима Халаф Хунайди, помощник-генерален секретар на ООН и директор на регионалното бюро за арабските страни на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

В документа се отбелязва, че някои арабски правителства използват също така арабско-израелския конфликт и напрежението, създало се от войната в Ирак, за да ограничават гражданските свободи и вътрешната опозицията в името на "мобилизиране" срещу врага.

През 2003 г. арабските неправителствени организации са пострадали повече отпреди от законови и други ограничения, а предоставянето на права на жените в някои страни е намаляло, а в други е нараснало съвсем малко, се посочва в документа.

Докладът не прави оценка на следвоенните цели на САЩ в Ирак, но отбелязва, че арабите са възприели тази война като опит "да бъде преструктуриран районът от чужди сили, стремящи се да постигнат собствени интереси".

Документът, отнасящ се за около 270 милиона араби, е бил изготвен от екип от 40 арабски интелектуалци, оглавяван от Рима Халаф Хунайди.

Важна тема в документа е нарастващият сред арабите страх от загуба на културна идентичност поради претопяване в глобалната култура. Но както изтъкна Рима Халаф Хунайди, арабската култура няма друг избор освен да се интегрира в световната - "тя не може да се затвори в себе си и да живее в наследените рамки от миналото".

Значително място е отредено и на засилилите се антиарабски настроения на Запад особено след събитията от 11 септември 2001 г. Посочени са примери на дискриминация на араби и мюсюлмани в САЩ и се изтъква, че броят на арабските студенти в тази страна рязко е намалял, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?