Още трима заразени със свински грип в България

Три нови случая на грипния вирус А (H1N1) са регистрирани в България, съобщиха във вторник от Министерството на здравеопазването. Двама от заболелите са майка и дете, които са се върнали на 13 юни от САЩ, а третият е друго дете, което е имало контакт с тях.

Майката и детето са пребивавали в САЩ и са пристигнали с полет от Вашингтон през Лондон до София. На 16 юни са се появили първите симптоми и те са потърсили медицинска помощ с оплаквания от грипно заболяване.

След организирана консултация със специалист по инфекциозни болести е извършено подробно епидемиологично проучване и са взети проби за вирусологично изследване. Болните са изолирани и са под лекарско наблюдение, към момента са в добро състояние и болестта протича леко.

Открити са и се изследват контактни лица в градовете Пазарджик и Стара Загора, в които майката и детето са пребивавали след завръщането си в страната. Сред контактните до момента има един с признаци, подобни на тези при заболяване от грип тип A (H1N1). Предприети са необходимите мерки, взети са проби, които са насочени към Националната референтна лаборатория по грип.

За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията. Оттам информираха, че през последните 10 дни се наблюдава значително интензифициране на разпространението на новия вирус.

От здравното министерство съобщиха, че продължава всекидневната проверка на случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?