Особен надзор за 18 оскъпени водни европроекта

Особен надзор за 18 оскъпени водни европроекта

Под засилен контрол са поставени 18 проекта за изграждане на водна инфрактурктура, които са били одобрени за европейско финансиране от управляващия орган на Оперативната програма “Околна среда”, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във вторник.

Решението е взето в резултат на допълнителна проверка на проектите, след като от Европейската комисия обърнаха внимание на МОСВ, че одобрените от него проекти за ВиК-инфраструктура надхвърлят многократно средните цени на подобни проекти както в страната, така и в ЕС. Това наложи и промяна в критериите за одобряване на бъдещи водни европроекти, на които обаче ще бъдат подложени и вече сключените договори за финансиране от ЕС.

В режим на особен надзор са поставени проектите на общините Бургас (кв. “Меден рудник”), Белослав, Вълчи Дол, Велико Търново, Руен, Тунджа, Каолиново, Лозница, Главиница, Горна Оряховица, Каварна, Своге, Хисаря, Попово, Ябланица, Странджа и Сливен. В групата на стриктно контролираните попада и София с проекта за изграждане на водна инфраструктура в кв. “Овча купел”

Решението е съгласувано с Брюксел, общините са информирани, че проектите им са определени като рискови заради заложените в тях цени. От екоминистерството обаче не посочват на каква стойност са одобрените първоначално от тях проекти, които сега под натиска на Брюксел трябва да се поевтинят или да се обоснове оскъпяването им спрямо средните стойности във ВиК-строителството. на по-ранен етап от ековедомството признаха, че ще се наложи дори някои проекти да бъдат преустановени, а извършените и неразплатени дейности да останат за сметка на общините.

Сега предстои преглеждане както на самите проектни предложения, така и различните етапи на изпълнение на сключените договори, за да се реши какво ще е тяхното бъдеще.

Продължава проверката на останалите от общо одобрените от МОСВ 201 водни европроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес