Остава бедственото положение в Хасково и Велинград, Дунав замръзва изцяло

В края на февруари има риск от бързо снеготопене и от нови наводнения

Снимка: БГНЕС

Няма опасност от второ наводнение в Хасковския район. Заради усложнената обстановка, бедственото положение се удължава с още една седмица. Водата на язовир Елена се изпуска контролирано.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова заяви в петък, че обстановката в село Бисер, което бе наводнено преди 5 дни, постепенно започва да се нормализира Няма опасност от ново наводнение. Няма данни и за вандалски прояви.

"След първоначалния шок хората се освестяват и виждат, че и те имат да свършат много работа. Тук е представител на Голямата община на Бурса, който връчва дарения на хората от селото пред читалището. Обсушаваме. Падат нивата на язовирите в региона. До неделя са осигурени ежедневните дажби храна за всеки жител от селото. Фургоните, заедно с един дарен кемпър, станаха 6 временни жилища. Ще трябва да осигурим още три фургона в следващите ден, два", каза Ирена Узунова пред БНР.

Остава бедственото положение в Хасково и Велинград

Код "оранжев" е обявен в 12 области на страната заради ниските температури: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. За останалата част от страната е в сила жълт код.

Има опасност от лавини в Стара Планина над Тетевен, съобщиха от Планинската спасителна служба. Снежната покривка е от 150 до 200 сантиметра, има огромни преспи. Пътеки до хижите в района няма.

Отменено е бедственото положение в общините Поморие, Антон, Сливо Поле, Костинброд и областите Шумен и Кърджали.

Продължава обявеното бедствено положение в област Хасково и Велинград. Остава усложнена обстановката в областите Хасково, Бургас, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Смолян, Пазарджик и София.

Без електрозахранване продължават да са 29 населени места в областите София, Добрич, Смолян, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а други 31 са с нарушено водоснабдяване.

В 24 населени места на територията на области София (Самоков, Своге, и Костинброд), Смолян (Баните, Рудозем и Девин), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Пазарджик (Велинград) и Хасково е затруднен достъпа за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

В Добричко 4 села имат частично електрозахранване. Заради замръзнали спирателни кранове и водонапорни кули, 6 села са без вода. Няма селища без достъп.

Дунав замръзва почти изцяло

Ледоходът по река Дунав в района на Силистра, Никопол и Свищов е 90%. При Русе и Тутракан е 80%, а при Видин и Ново село - 60%. Заради спиране на корабоплаването на по реката и невъзможността за осъществяване на фериботна връзка при Видин, Оряхово и Силистра, трафикът е пренасочен към Дунав мост.

Въпрос на часове е Дунав при Силистра да замръзне напълно. За последен път това се е случвало през 1985 година.

Кризисното положение в Силистренска област вече е овладяно. Обстановката в района се нормализира. Пътищата са проходими при зимни условия. Няма бедстващи населени места и хора. Продължава почистването на подходите към няколко села, които останаха откъснати от света.

Областният управител на Видин Пламен Стефанов издаде в петък заповед, с която забрани достъпа на малолетни и непълнолетни до водните площи на река Дунав заради усложнената обстановка.

Забраната се въвежда поради опасността деца да се опитат да ходят по образувалия се ледоход по реката и да се създаде опасност от възникване на инциденти.

Със заповедта се задължават кметовете на крайдунавски населени места Видин, Брегово, Ново село и Димово да предприемат мерки за обезопасяване и недопускане на деца в близост до образувалия се ледоход по река Дунав. С нея са запознати директорът на ОДМВР, началникът на ОУ "ПБЗН" и кметовете на
четирите населени места.

Летище Пловдив е затворено

Поради лоши метеорологични условия летище Пловдив е затворено. Летище Варна е затворено за планов ремонт. Пристанищата Варна и Бургас работят нормално.

Продължават да преливат общо 6 язовира - "Ивайловград", "Студен кладенец", "Боровица", "Камчия", "Ясна поляна" и "Йовковци". Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им. През изминалия ден в нивото на река Тунджа при Елхово беше отчетен застой от около 3 м.

От 13 часа в четвъртък е възстановено движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона и в областите Русе, Бургас, Шумен, Разград, Добрич и Варна, забраната остава в областите Силистра и Хасково.

Във Варненска област най-сериозни поражения от морското вълнение и силния вятър са нанесени по крайбрежието на варненските общини Бяла и Аксаково.

На работна среща в областната администрация във Варна стана ясно, че три буни и дамбата в района на село Осеново между Кранево и курорта "Златни пясъци" са разрушени. Разрушенията по бреговата ивица в курорта "Камчия" ще бъдат отстранени до събота. Яхтеното пристанище в община Бяла е претърпяло най-сериозни поражения. Разрушена е и защитна стена с височина два метра. Това съобщи Анастас Трендафилов, кмет на общината. Според заместник-областния управител на Варненска област Славчо Славов е необходимо да се направи цялостен проект за укрепване на района между Кранево и курорта "Златни пясъци".

Продължава разчистването до село Сливито, община Мъглиж. Според кмета Господин Господинов, най-вероятно до края на деня роторната снегорина ще успее да стигне до селището. Откъснато от света остава село Селце. Военни са искали да се включат в прочистването на пътя, но габаритите на машините са по-големи от широчината на пътя.

Пътят към Сливито остава разчистен до половината. Жителите на двете села не са в бедстващо състояние, но звънели непрекъснато на тел.112 с въпроса кога машините ще стигнат до тях, допълни Господинов.

Причината за наводнението в село Обручище е скъсана дига по река Соколица. Ако не се вземат спешни мерки за укрепване и надграждане на нови диги, при топенето на 70 см сняг селото го очаква нов потоп, прогнозира кметът. От американската ТЕЦ "Контур глобул” са изпратили пратка с помощи за бедстващите жители на селото.

Рекордните студове продължават

Рекордните студове в страната продължават, като на четири места – във Варна, Свищов, нос Емине и връх Рожен бяха измерени отрицателни температурни рекорди, а в 12 области на страната е обявен код “оранжево”, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН.

В Свищов температурата достигна минус 18.9 градуса. Предишният температурен рекорд е бил минус 18.5 градуса през 1954 г. Във Варна термометрите отчетоха минус 11.4 градуса при минус 9.5 градуса през 1979 г.

На нос Емине температурата тази сутрин падна до минус 10.2 градуса, като рекорд там е бил поставен през 1996 г. - минус 7.6 градуса. На връх Рожен в Родопите термометърът е отчел минус 17.5 градуса. Последният минусов температурен рекорд там е бил през 2005 г. - минус 13.5 градуса.

Най-студено тази сутрин е било в Кнежа, където температурата е била минус 25 градуса, което обаче не е рекорд за днешния ден.

В края на февруари риск от бързо снеготопене и наводнения

Съществува вероятност в края на февруари или началото на март да настъпи бързо топене на снега в резултат на рязко затопляне на времето, каза Добри Димитров, зам.-директор на НИМХ към БАН по бТВ. Той предупреди, че ако това се случи и язовирите не са изпуснати, те ще прелеят. При такъв сценарий реките Арда и Марица могат да излязат от коритата си, каза Димитров.

Според него е трудно отсега да се каже дали ще бъдем свидетели на обилно снеготопене, но статистиката от последните години показва, че затоплянето се е случвало рязко. Обикновено нахлуващия топъл въздух от юг е бил съпроводен и с валежи от дъжд.

Преливане на Дунав на българска територия, така както се случи през 2005 – 2006 г. е малко вероятно, смята Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?