Остават броени дни за ползване на 5% отстъпка от данъка върху доходите

Остават броени дни за ползване на 5% отстъпка от данъка върху доходите

Остават четири работни дни, в които гражданите да могат да ползват отстъпка от 5% от данъка върху доходите си, припомниха от Националната агенция за приходите (НАП). За целта хората трябва да подадат годишната си данъчна декларация до 31 март по електронен път, използвайки персоналния си идентификационен код. Той се издава безплатно в офисите на приходната агенция по постоянен адрес.

Другото условие е хората да нямат стари задължения към НАП, а това може да се установи със справка в сайта на агенцията отново чрез идентификационния код. Дължимият данък може да се плати до края на април.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офисите на НАП. В тези случаи обаче отстъпка няма. Такава не се ползва и ако данъчната декларация се подаде по електронен път през април.

Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

Приходната агенция е пуснала и видео уроци за попълване на данъчната декларация, които могат да се видят в канала ѝ в Youtube.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?