Остри нападки си разменят функционерите на загубилата властта румънска левица

Борбата за власт в бившата управляваща в Румъния Социалдемократиечска партия (СДП) се пренесе в медиите, пише във вторник в. Евениментул зилей, цитиран от БТА.

Двата противникови лагера - около бившия президент Йон Илиеску и бившия премиер Адриан Нъстасе, си отправиха публични нападки.

Сенаторът от СДП Василе Данку заяви, че Илиеску е нарушил конституцията като се е намесил директно в предизборната кампания за парламентарните избори. За първи път представител на формацията признава този факт, за който вестниците многократно сигнализираха в края на миналата година, отбелязва Евениментул зилей.

Друг представител на бившите управляващи - Александру Миронов, от своя страна нападна Нъстасе в статия, публикувана през почивните дни във вестник Кроника ромъна. Там Миронов посочи, че демокрацията в партията през "епохата Нъстасе" е била на нулево равнище.

Миронов изтъкна, че никога не е имал възможността да изрази мнението си дори пред местното ръководство на формацията, а още по-малко пред недосегаемия Дан Йоан Попеску (ръководител на организацията на СДП в Букурещ) или пък пред "Светая светих" - централното бюро на партията.

Според Миронов, по време на управлението на СДП депутатите са гласували под диктата на Нъстасе, който управлявал страната с извънредни укази и с ултралиберални методи.

През това време, президентът Йон Илиеску - беден, но честен човек, наблюдаваше как капитализмът завладява страната чрез кражбите, посочи още Миронов.

Споделяне

Още от Балкани