От 16 юни Австрия отваря границите си за 31 европейски държави

От 16 юни Австрия отваря границите си за 31 европейски държави

Министърът на външните работи Александър Шаленберг съобщи за решението на австрийското правителство да премахне ограниченията за влизане в Австрия от 31 европейски държави. Решението влиза в сила в полунощ на 15 срещу 16 юни.

От гражданите, пристигащи от тези държави, няма да се иска да представят тест или да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Четири държави са изключени от решението - това са Швеция, Великобритания, Испания и Португалия. Границите към тези държави остават затворени до второ нареждане, заяви Шаленберг. Остава задължението за представяне на отрицателен тест или 14-дневна карантина.

С новото решение се премахват ограниченията и към Италия, като правителството отправя "частично предупреждение" за пътуващите в Ломбардия, което по думите на министъра на здравеопазването означава, че всеки ще пътува на лична отговорност.

Правителството продължава да следи обстановката в държавите и ще рееагира при нужда, затова министър Шаленберг призова обществеността за разумно планиране на отуската и избягване на дестинации, където евентуалното завръщане по спешност би създало допълнителни трудности. Той отново отправи пожелание тази година отпуската да бъде планирана в Австрия.

Споделяне

Още от Европа