От догодина банките ще рефинансират със 100 млн. лв. фермерски европроекти

От догодина банките ще рефинансират със 100 млн. лв. фермерски европроекти

Държавен фонд “Земеделие“ и 16 търговски банки постигнаха принципно споразумение за възможността от началото на 2010 г. да се рефинансират със 100 млн. лв. проекти на фермери по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в четвъртък.

До две седмици ще има работен вариант на меморандум за сътрудничество по европрограмата, са се разбрали на среща представители на агроведомството, земеделския фонд и Асоциацията на банките в България. Документът трябва да бъде подписан до края на ноември.

Парите за рефинансиране на фермерските проекти са заложени в предложението на МЗХ за бюджета през 2010 г. Точният размер на средствата ще бъде определен след разговори с Министерството на финансите и ще зависи от възможностите на държавния бюджет, уточняват от ведомството.

До края на годината трябва окончателно да се изчисти и конкретната схема, по която на банките ще се предоставя финансов ресурс, с който те от своя страна да кредитират кандидати по европейската програма. Самата схема ще може да се приложи реално от януари догодина.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?