От догодина електронно управление на опашките в КАТ, МВР и НАП

От средата на 2008 г. трябва да заработи система за електронно управление на опашките в няколко офиса на КАТ, МВР и Националната агенция по приходите (НАП). Това съобщи в петък министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който подписа договор за изграждането ѝ с фирмата "Моникомп България" ЕООД.

Тя спечели обществената поръчка за изграждане, доставка и сервиз на системи за управление на чакащите клиенти с най-ниска предложена цена от 914 395 лева без ДДС.

До шест месеца трябва да се изгради системата, която ще се внедри в 7 офиса на КАТ, 12 офиса на Дирекция "Документи за самоличност" към МВР и 20 офиса на НАП. "Тя е мощно оръжие в ръцете на добрите мениджъри в цялата страна, които могат да видят кои служители работят ефективно, дали се уплътнява работното време и дали се налагат промени, например в броя на отворените гишета", коментира Василев. Ако проектът е успешен и гражданите са доволни от услугите, министерството ще може да сключи допълнителни договори за други структури.

Такава система се използва в по-големите банкови клонове на страната, но твърде често клиентите чакат по 15-20 минути, докато от десет отворени гишета реално работят две-три, а останалите служители правят неизвестно какво зад бюрата и компютрите си. Друг момент е когато малкото работещи гишета обслужват бизнес клиенти, докато над десетина граждани висят. Преди време електронна система за насочване на клиентите с пореден номер към определено гише, предлагащо всички видове услуги,бе внедрена и в Централната поща в София, но после се върнаха предишните специализирани каси.

В столичен офис на КАТ също работи такава експериментална система и граждани разказват как мургави предприемачи са се усетили да си изкарват рано сутрин по повече от стотина номера и после да ги предлагат на клиентите срещу определена сума, за да минат по-напред в опашката, за която потърпевшият не подозира, че е изкуствено създадена..

Споделяне

Още от Бизнес