Иван Костов:

От "Единство" прекратиха преговорите едностранно при изпълнени техни искания

След като било постигнато съгласие за повечето от кандидат-депутатските листите и две съпредседателски места на бъдещата коалиция между ДСБ и "Синьо единство", партията на Надежда Нейнски и Мартин Димитров прекратила преговорите едностранно.

Това става ясно от видеообръщение към десните избиратели на председателя на ДСБ Иван Костов, разпространено в четвъртък.

"В неделя проведохме заключителен разговор с "Единство", защото в понеделник беше последният срок за регистрация на коалициите. Първият въпрос, около който се обединихме, беше съпредседателството. За нас това бе достатъчна гаранция за взаимно доверие. Преминахме към уточняване на листите. Започнахме с взаимни отстъпки, оставаха няколко спорни позиции, когато колегите от "Единство" поискаха почивка, а след нея прекратиха едностранно преговорите", казва Костов в своето обръщение.

От думите му става ясно, че след като ДСБ са изчакали последния момент в понеделник, са регистрирали коалицията с Българския демократичен форум, но са продължили разговорите с "Единство".

"Изпратихме им решение на техните искания – писмено, както те пожелаха", казва лидерът на десните, преди да съобщи, че днес, четвъртък, предложенията им са отхвърлени.

"Виждате, че не сме ви предали, затова ви моля – не спирайте да ни подкрепяте", призовава Костов избирателите си.

От "Синьо единство" в четвъртък уточниха за трети път, че няма да се явяват под никаква форма на изборите. Такова решение е взел националният съвет на партията им.

В изпратено до медиите съобщение от "Синьо единство" пишат, че са били организационно, технически и политически готови за формиране на ядрото на единен политически субект. "ДСБ не отговори на тази готовност в законовия срок за създаване и регистриране на коалициите", добавят оттам.

Формацията посочва, че намира за невъзможно да гарантира на българските граждани ангажиментите, поети в единната платформа, подписана с партията на Иван Костов, при отсъствието на юридически механизми за взимане на решенията на регистрираната коалиция "ДСБ - БДФ".

В понеделник стана ясно, че заявената преди месеци коалиция между ДСБ и отцепилите се от СДС функционери около Надежда Михайлова и Мартин Димитров няма да се случи. От "Синьо единство" твърдят, че формацията им не е получила достатъчно гаранции, че след изборите двете партии ще се слеят в една. От ДСБ обясниха, че всички искани на Нейнски и кръга около нея са били изпълнени.

Споделяне

Още от България