Борис Велчев:

"От името на прокуратурата се извинявам"

Сн. БГНЕС

"Искам и аз от името на прокуратурата на Република България да се присъединя към извиненията на зам.-главния прокурор Валери Първанов, за това, което той каза", заяви главният прокурор Борис Велчев в четвъртък пред журналисти.

Поводът за думите му бе коментар на заместника му преди десетина дни за споразуменията, сключвани от виновници за пътни произшествия с фатален край с прокуратурата. Коментарът бе приет като оскърбление за родителите на деца, загинали на пътя, според които е недопустимо причинителите на катастрофи да се отървават с леки наказания. Те публично поискаха оставката на прокурор Първанов за обидно отношение.

"Първанов допусна сериозна грешка и според мен съвсем искрено се извини. Зная неговото отношение към случая, разговарях с него, той е напълно искрен в това, което казва", продължи Борис Велчев.

"Нали не мислите, че прокуратурата определя наказанията в Наказателния кодекс и нали не мислите, че прокуратурата налага тези наказания? Аз се питам оставката на един зам.-главен прокурор ще промени ли онази държавна политика, която в момента създава такова обществено напрежение. Очевидно не. Държавната политика се проектира в законодателството", каза главният прокурор.

Борис Велчев коментира и грубото отношение на прокурор Кирил Димитров от Софийска градска прокуратура към журналист от "Медиапул" и изпратения от журналиста сигнал по този повод.

"Зная за този случай. Ако действително тези факти, които бяха изнесени в медиите, се потвърдят, това поведение е безобразно. Има процедури, които трябва да бъдат спазени. Градският прокурор, с когото разговарях, е възложил проверка на съответната етична комисия и чака отговор в 7-дневен срок и след това ще предприеме съответните дисциплинарни мерки. Доколкото разбирам колегата Димитров отрича това, което се твърди да се е случило", обясни той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?